woensdag 20 november 2019

We proberen een beetje te sparen

Volgend jaar stappen we over naar een groepsaankoop voor elektriciteit en gas. Op aanraden van mijn zus Bie. Ik heb de indruk (en ik hoop dat het inderdaad zo zal zijn) dat we dan veel meer dan 1000 euro per jaar zullen besparen. Nu is het immers een ramp: we betalen ons arm aan die energie, ook al is het in dit oude huis vol kieren altijd op het randje van koud. Als we bezoek krijgen, moeten we trouwens altijd de thermostaat hoger zetten (en dat merken we meteen aan de kosten).

Sinds we die nieuwe, kleinere koelkast hebben, valt me ook op dat we veel minder voedingswaren kopen. Ik stel nog steeds een menu op voor elke week maar we doen geen impulsieve aankopen meer: we hebben toch geen plaats om alles op te bergen. En we zijn ondertussen nog niets tekort gekomen.

Blijkbaar kochten we vroeger dus te vaak impulsief. Ik ben trouwens bezig blikken (onder andere sardienen, makreel en champignons), die bijna over tijd zijn, te gebruiken in allerlei zelf verzonnen recepten. Die blikken staan natuurlijk niet in de koelkast maar illustreren wel hoe onbezonnen ons koopgedrag ooit is geweest!

Als ik nu ook nog kon besparen op kleding en kapper, we zouden veel geld overhouden voor cadeautjes en zo... maar... ik koop bijna nooit kleding en ga bijna nooit naar de kapper (wat een geluk dat ik nog maar vier grijze haren heb!)!

Ik had niet verwacht dat we het moeilijk zouden krijgen na onze pensionering. Roger verdiende goed zijn brood (maar moest er ferm voor werken - of babbelen? Want op kantoren, dat heb ik zelf ondervonden, wordt veel tijd verloren met babbelen.... wat niet Roger zijn favoriete bezigheid is).
Ikzelf  had mijn vertalingen, na vele jaren enkel voor de kinderen en het huishouden zorgen en enkele jaren lesgeven.
Maar blijkbaar heb ikzelf niet genoeg "gewerkt" (hoewel ik me soms kapot heb gewerkt) om een fatsoenlijk pensioen te krijgen.
Het gevolg is dat ons gezamenlijk pensioen overeenkomt met iets minder dan een pensioen voor één ambtenaar.

En, vermits we heel veel kosten hebben, proberen we dus een beetje te sparen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten