zaterdag 18 december 2021

Bijna Kerstmis

Vandaag heb ik onder andere Elena gefeliciteerd met haar bijzonder mooi verhaal, ben ik beginnen te lezen in "De moedereed" maar heb ik vooral zitten denken aan Kerstmis. Ik verlang er echt naar, hoewel het heimwee naar de vroegere kerstfeesten er nog steeds is. Rondom mij zie ik immers vooral de nadruk liggen op dure cadeaus, etentjes, versieringen en feestkledij. Nergens zie of lees ik nog iets over dat "stalletje met het kindje Jezus", die lang verwachte redder! 

Bij ons (of beter bij dochterlief die het feest heeft overgenomen) gaat het er eenvoudiger aan toe. Er zijn bijvoorbeeld alleen (niet te dure) pakjes voor de kinderen, er staat nog een kerststal naast de kerstboom maar voor de rest is er wel niets religieus meer aan, geen nachtmis zoals vroeger, geen kerstliederen. Toch geniet ik nog steeds enorm van het samenzijn en heb dat fel gemist vorig jaar! Dus, ja ik kijk er echt naar uit!

Maar... ik mis dus wel iets in deze aanloop naar Kerstmis. Ik zocht dus zo'n beetje naar "de lang verwachte redder" op Google (weliswaar in het Frans) en kijk eens waar ik terecht kwam! Echt boeiend! Ik heb de samenvatting even snel laten vertalen door DeepL:

Uniek in de geschiedenis van de wereld, werd de komst van een Verlosser Messias verwacht in Israël, op grond van vele profetieën, ontvangen door een lange reeks van mensen, gedurende eeuwen,

Maar de Messias werd vooral verwacht aan het begin van onze jaartelling, in de tijd van de Maagd Maria, zoals het Evangelie (Lc 3,15; 7,19) en de vele Joodse en niet-Joodse geschriften uit die tijd getuigen, omdat bepaalde profetieën uitdrukkelijk en nauwkeurig spraken over de tijd van zijn komst.

De "scepter" moest als eerste van Juda wijken (Gen. 49:1).

Het zou een tijd van verdeelde macht worden, het "vierde koninkrijk na Nebukadnezar" (Dan 2:39).

De door Daniël aangekondigde "Zeventig Zevens" (490 jaar) zouden in vervulling gaan (Dan 9)

In de tijd van Onze Lieve Vrouw staakte de wereld alle oorlog om de Vredevorst te verwelkomen, in de tijd van de lange Pax Romana van Augustus.

Het is zeer verrassend vast te stellen dat er in die tijd ook onder de heidenen een unieke verwachting bestond: Tacitus en Suetonius getuigen van de verwachting van een "Wereldheerser" uit Judea.

Vergilius vermeldt het orakel van de Sibille van Cumae die de Maagd en haar "wonderbaarlijk kind" aankondigt.

De Babylonische astrologen berekenden ook de komst van de ster van de Messias met een verbazingwekkende nauwkeurigheid.

Zelfs Joden die Christus niet erkenden, getuigen van de juistheid van deze verwachting, en erkennen in de Talmoed aan het einde van de eerste eeuw dat "alle data die berekend waren voor de komst van de Messias nu voorbij zijn" (Traktaat Sanhedrin 97).

4 opmerkingen:

  1. De nadruk ligt al lang niet meer op het religieuze aspect, dat klopt.
    Misschien maar goed, Godsdienst is toch onzin, uitgevonden door mensen van vlees en bloed om anderen uit te buiten en schrik aan te jagen. Enkel zinvol voor mensen die niet sterk genoeg in het leven staan en een (nutteloze) houvast nodig hebben. Of gebruikt door mensen om de meest gruwelijke misdaden te plegen, zogezegd in de naam van "God".
    Religie is wat het altijd geweest is - gevaarlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar een nadruk op al dat materiële vind ik ook niet interessant hoor!

      Verwijderen
    2. Inderdaad, dat hoeft voor mij ook niet. Beter afschaffen die Kerstmis...

      Verwijderen
    3. Tja, in de mate dat het een gelegenheid is om familieleden te verenigen vind ik het wel goed. Maar je hebt gelijk, dat kun je ook op een andere dag doen.

      Verwijderen