zondag 12 december 2021

Herinneringen ophalen

Om 14 uur kwamen we vandaag aan bij Nany. Nadat ze ons enkele foto's had getoond, gingen we (zij in haar rolstoel) terug naar de auto en reden we naar de begraafplaats waar mijn vader rust. We hadden er afgesproken met onze Matadi-vrienden Lily en Roger die enkele minuten na ons kwamen aangereden. Vroeger zouden ze daar een wandeling van gemaakt hebben (ze wonen in de gemeente waar die begraafplaats ligt) maar die tijd is voorbij (hij wordt in januari 93 jaar, zij is er 89)!

Samen wandelden we rustig naar het graf van mijn vader (met rolstoel, rollator en wandelstok) en daar bleven we een hele poos mijmeren. Onze vriend Roger vooral diepte herinneringen op aan de ziekte en het overlijden van mijn vader / hun vriend.  'De eerste van onze vriendenkring die ons verliet,' herinnerden Roger en Lily zich. 

In het terugwandelen naar onze auto's werden nog heel veel andere herinneringen opgehaald en vertelde Roger ons over al zijn overleden broers en zussen. Enkel hij en zijn veel jongere zus Anny die in Nerja (Spanje) woont (waar Roger - de mijne - en ik in 2008 even bij haar en haar nu overleden echtgenoot Pepe logeerden) blijven over. Lily is de enige overlevende van zeven zussen. Eigenlijk waren het dus vrij triestige zaken waar we het over hadden maar langs de andere kant, het deed deugd ons al die overledenen te herinneren. 
We hadden veel geluk: het was veel minder koud dan de vorige dagen en we hebben helemaal geen regen gehad! We bleven dus vrij lang praten daar, aan de ingang van die begraafplaats voor we afscheid namen van elkaar en terug naar "huis" reden.

Terug naar het rusthuis dus voor Nany. We praatten nog een poosje na op haar kamer (en ze leek heel blij van haar middag) en dan was het etenstijd. We vergezelden haar naar de eetkamer en maakten er even kennis met een tafelgenote van haar, een familielid van mijn vriendin Denise. Heel vriendelijke dame, je hebt gelijk, Denise!

5 opmerkingen:

  1. Volgens mij was papa niet de eerste van die vriendenkring die weg viel maar wel Albert Brébois. en wist je trouwens dat bezoekers van het rusthuis in geen enkel lokaal mee binnen mogen, dus ook niet in de refter!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dacht ik ook maar Roger beweerde dat de mooie tekst die ik bijgehouden heb en die door hem werd voorgelezen op de begrafenis van papa (en waarvan ik dacht dat Roger die geschreven had) werd geschreven door Albert. Ik vermoed dat Roger wel nog zal weten of hij wel of niet zelf die tekst heeft geschreven...vooral omdat zijn geheugen nog ongelooflijk goed is. En in de vriendenkring zie ik, buiten Roger, inderdaad enkel Albert in staat om zulke tekst te schrijven!
      Ja, ik weet dat we nergens binnen mogen!

      Verwijderen
    2. eigenlijk misschien eens opzoek, zou het nu wel willen weten, gewoon omdat ik er zo zeker van was

      Verwijderen
    3. Heb gezocht en de doodsbrief van Albert teruggevonden: overleden in november 1983! Dus was papa hem inderdaad voor!

      Verwijderen