zaterdag 25 december 2021

Zalige kerstmis!

Zopas naar Nany gebeld die heel enthousiast was over haar kerstmiddag bij broertje.  Wijzelf kunnen dit jaar dus weer niet samenkomen met onze kinderen maar ik weet dat we allemaal aan elkaar denken. 

En Roger voerde me daarstraks naar een interview dat me eerst niet zo "kerstachtig" leek (zo pessimistisch!) maar waarvan het vrij optimistische einde me toch gepast leek voor deze dag.

Het gaat over een discours van onze Vlaamse professor Mattias Desmet. Ik leerde hem kennen door "Tegenwind" en later hoorde ik dat Crèvecoeur hem ook had ontdekt en vooral aandacht had besteed aan zijn onderscheid tussen totalitarisme en dictatuur. 

Desmet vertelt dat aan de basis van massamanipulatie onder andere liggen: een gebrek aan sociaal contact, een vage angst en een gebrek aan zingeving in het leven. Dan pas gaat het volk, de massa, eender welk verhaal geloven (vooral omdat die vage angst nu gericht kan worden op een duidelijk - desnoods verzonnen - gevaar), en alle consequenties aanvaarden. Hij vergelijkt het geheel met rituelen (godsdiensten?) en refereert weer naar het boek "1984" van Orwell (ik weet waar ons exemplaar staat: ik ga het seffens halen). 

Het is in het Engels te doen, deze keer, vrienden, en voor mij dus vrij moeilijk zonder ondertitels (die je gelukkig kunt activeren). En vrij lang (meer dan een uur) maar echt, heel interessant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten