donderdag 9 juni 2022

"Inactieve vrouwen"

Met vriendin Bernadette (echtgenote van Juan Masondo) ben ik per mailwisseling een interessante conversatie aan het voeren over huisvrouwen en buitenhuiswerkende vrouwen vroeger en nu. Ik weet dat ik het daar al vaker over had (maar vind de betreffende posts niet meteen) maar nu gaat het net over hetzelfde: buitenhuiswerkende vrouwen brengen op voor de staat, huisvrouwen niet. Hoewel ze allebei, volgens mij, even hard werken (en ik geef toe, ikzelf vind het werk van een huisvrouw, waar ik kan over meespreken, zelden boeiend). 

Toch wordt nu een buitenhuiswerkende vrouw een "werkende" vrouw genoemd en een thuiswerkende vrouw een "huisvrouw" of een "inactieve vrouw". 

Nu ben ik een huisvrouw zonder thuiswonende kinderen met nog heel zelden betaald "werk" (vertalingen) maar vrij veel vrijwilligerswerk (dat ik meestal boeiend vind) maar vroeger was ik een hele tijd een "huisvrouw" met drie kleine kinderen en een heel groot huis. Wel, ik heb nooit zoveel gewerkt als in die periode. Toen de kinderen wat groter werden en naar school gingen, gaf ik enkele jaren opnieuw les en eigenaardig genoeg had ik toen minder werk, vooral omdat ik een schoonmaakster kon betalen met het geld dat ik verdiende.

En toch... zou ik, vroeger als moeder, opvoedster, huisvrouw en nu als gepensioneerde huisvrouw (een contradictio in terminis eigenlijk) een "inactieve" zijn zoals ik onlangs nog hoorde in het Journaal? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten