woensdag 17 februari 2010

Ik rook graag!

Ik rook graag. Een sigaretje na elk etentje, eentje voor de job, eentje als beloning na de taak, eentje bij de koffie (niets is zo ontspannend!), eentje bij de thee, eentje op café (dat én een biertje: nooit iets beters gevonden om in de sfeer te geraken). Zijn dat er te veel per dag? Ja, waarschijnlijk wel volgens de huidige normen. Daarvoor is zelfs één sigaretje te veel. Of zelfs één pijp! Wat kan ik ervan genieten als mijn man een pijp opsteekt! Die ruikt lekkerder dan de beste wierookstokjes! En zijn sigaren dan! Zalig!

Maar buitenhuis krijg ik steeds minder de kans om die parfums in te ademen: ze zouden vreselijk ongezond zijn. Dat wierookstokjes en allerhande parfums die slechte geuren in huis moeten verdoezelen even slecht zijn voor de gezondheid, daar wordt weinig over gesproken.

Maar kom, ik leef nu eenmaal in een wereld die roken heeft verbannen naar de straat en de privésfeer – voor zover dit laatste nog blijft duren. Restaurants bezoeken mijn man en ik nog zelden. Eigenlijk enkel als het niet anders kan. Ik weet het, sommige hebben een speciale rokerskamer, maar daar zit je dan in je eentje want de meeste rokers zijn ook maar kuddedieren en als de media ze voorhoudt dat het beter is niet meer te genieten van al die geuren, dan proberen ze angstvallig, met de hulp van nicotinepleisters of –pilletjes, zo snel mogelijk te beantwoorden aan dat nieuwe correcte ideaal.

We gaan dus bijna nooit meer op restaurant. Mijn man, die schat, beweert dat de gerechten die aan mijn verbeelding ontspruiten even smakelijk zijn, zo niet lekkerder, dan al wat hij in die gelegenheden kreeg voorgeschoteld. En na onze uitstekende maaltijd thuis, kunnen we gezellig samen genieten (het geld voor een vaatwasser was snel bij elkaar gespaard nadat we nog zelden uitgingen!), bij een pousse-café (ook niet meer mogelijk op restaurant, want iemand moet daarna toch de auto besturen, niet?) van onze wel of niet welruikende ‘kankerstok’.

Want, ja, dat is waar: roken kan kanker veroorzaken. Maar te veel barbecuen ook, en sommige schoonmaakmiddelen zijn al even kankerverwekkend! En wat te zeggen over te vet eten, te veel suiker tot zich nemen in de vorm van koekjes, taarten, desserten,...?
Om nog niet te spreken over onze echt overdreven vleesconsumptie! Gevaar voor het hart, weet u wel? Nu ja, roken zou ook een gevaar voor het hart met zich meebrengen!
Maar dat heb ik ervoor over. We eten sowieso al nooit zoetigheden, weinig vlees en gebruiken geen wierookstokjes of andere geurverspreiders. Dat zal wel compenseren of niet?
Ik weet dat tabak bij de eerste inhalering de bloeddruk enorm de hoogte injaagt (maar dat doet een dringende job op het verkeerde moment ook!) maar na enkele inhalingen de bloeddruk doet dalen. Echt!!!
En dan voel je je pas zooo rustig!

Maar kom, onze overheid heeft dus gezorgd dat wij niet meer uit gaan eten (sorry, restaurantuitbaters, ik ken jullie probleem, maar ik ben nu eenmaal een beetje egoïstisch).
Wel gingen we nog af en toe op café. Heel zelden want veel cafés waar eten geserveerd wordt hebben zich al geconformeerd aan de nog niet bestaande wet: niet roken. Hoewel, er zijn uitzonderingen, gelukkig!

Maar, gezien de beslissingen van de ‘autoriteiten’ (dat woord, dat ik de VRT hoorde gebruiken, zegt meer dan ‘overheid’, niet?) komt het dus binnenkort zover dat mijn lieve man en ik zelfs niet meer op café zullen gaan!
Zal het thuis dan nog gezelliger worden? Of moeten we hier seffens ook buiten roken als we iemand – en zeker een kleinkind – op bezoek hebben?
Misschien moeten we nu al een rooktent installeren in de tuin???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten