woensdag 1 juni 2011

Over schoonmaakproducten en huishoudwerk

Ik heb de laatste dagen inderdaad weinig gepost, zoals iemand in een mail opmerkte. Wat moet je immers vertellen over het poetsen? Ik zou het niet weten! Moet ik het hebben over de producten die ik gebruik? Niet bijster interessant… Hoewel, laten we het daar inderdaad toch even over hebben!

Heel lang geleden gebruikte ik verschillende soorten producten, vooral om de keuken een beurt te geven. Toen Zeger naar zijn eerste studentenkot verhuisde, gaf ik hem enkele van die producten mee. En kort daarna stelde onze jongste vast: ‘Nu begrijp ik waarom sommige vrouwen zo graag schoonmaken! Je wordt gewoon high van al die producten.’

Toen ging er bij mij een lichtje branden. Ik eindigde de schoonmaak altijd met de keuken en daar werd ik telkens opnieuw duizelig. Ik dacht toen dat ik honger had (ik eet heel vaak), maar zelfs een boterham – het beste medicijn tegen een te lage bloedsuikerspiegel - leek niet te helpen en ik eindigde mijn werk met een vreselijke hoofdpijn en zo draaierig als iets. De uitspraak van Zeger deed me dus vermoeden dat die producten de oorzaak waren van mijn probleem.

Ik heb toen bijna alle producten afgeschaft, werk nu met microvezeldoekjes en/of met stoom, en inderdaad, ik heb dat onaangenaam gevoel sindsdien nooit meer ervaren.

Maar… Dat betekent nog niet dat ik dat soort werk graag doe! Integendeel, ik heb er een grondige hekel aan! Het enige wat ik graag doe in het huishouden, is koken, en dan nog het liefst als ik zelf een nieuw recept kan uitvinden. Al de rest zou voor mijn part door iemand anders gedaan mogen worden (bijvoorbeeld door een vrouw/man die wel graag schoonmaakt).

Waarom ik dan geen werkvrouw in dienst neem? Ten eerste:  ik zou dan toch nog veel uren zelf aan dat huishouden moeten besteden, want een werkvrouw kan ons huis niet opruimen (Roger en ik genereren veel rommel); ten tweede: ik heb twee keer even een werkvrouw gehad, en die deden hun werk nog slechter dan ik; ten derde: ik heb enkele vriendinnen die echt perfect schoonmaken, maar die hebben het al zo druk dat ik hun niet ga voorstellen om nog veel tijd hier te komen doorbrengen met poetsen. Dan spreek ik liever op een andere manier met hen af.

Als ik heel rijk was, tja, dan kon ik een meid in dienst nemen. Maar het geld daarvoor hebben wij niet!

Waarom heb ik dan de laatste dagen vooral doorgebracht met schoonmaken, vroegen jullie, “kindjes”! Wel, als ik jullie vraag om “onze burcht” een beetje netjes achter te laten als jullie hier  komen logeren (wat binnenkort de bedoeling is), dan moet ik toch zorgen dat de plek al een beetje netjes is als jullie aankomen, of niet? Glimlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten