donderdag 16 juli 2015

Over mijn wespenfobie en verzadigde vetten

Na een dik uur schoonmaken (uiteraard niet het hele huis, zoals Nany even dacht tijdens ons telefoongesprek: daar kan mijn rug immers niet meer tegen) wandelden we een hele poos in de schaduw van het bos in Rukkelingen. Aangenaam fris bij een teruggekeerde warmte. En rustig. Voor de eerste keer kwamen we daar twee andere wandelaars tegen en voor de rest: alleen een volkomen stilte benadrukt door vogelgezang (met een prominente vogel die ik niet herkende; Roger denkt dat het een lijster was). Maar ook veel vliegen en andere insecten.

Toen we het bosje weer uitkwamen en terug naar de auto liepen, kwamen we een lid van Heemkunde tegen. Natuurlijk volgde er een praatje (in volle zon) met van zijn kant heel veel negatieve commentaar over een ziekenhuis waar hij pas had verbleven voor een heupoperatie.

Toen kwam er een wesp aangevlogen en, zoals steeds, begon die rond mij te draaien.

Ik heb echter een vreselijke wespenfobie waarmee vaak wordt gelachen omdat ik nog nooit werd gestoken (nu, als men mij daarmee uitlacht, krijgt men van mij gegarandeerd als antwoord dat mensen met een muizen- of spinnenfobie waarschijnlijk ook nooit werden gebeten door die diertjes). 

Ik weet al dat ik geen lichtblauwe  kleding mag dragen als er wespen zijn, dat ik zeker mijn haar niet mag wassen met een shampoo die een fruit- of bloemengeur achterlaat en dat ik best zelfs helemaal geen parfum gebruik. Daar hou ik allemaal rekening mee en desondanks blijven wespen mij (minder dan vroeger) uitkiezen (ik herhaal: ik werd nog nooit gestoken maar ik voel me dan even paniekerig als wanneer ik een steile trap zonder trapleuning moet afdalen: duidelijk een fobie dus).

Ik wil graag dat de wespen niet meer rond mij hangen en vond dit op Google deze avond. Lavendel zou dus ook wespen afschrikken: een lekker lavendelgeurtje aanbrengen?

Alleen blijft de vraag of het geen kwakkel is.

Want…  ik blijf me herinneren hoe lang ik, omwille van verkeerde informatie, Roger verkeerd heb gevoed (en mezelf natuurlijk ook maar voor hem waren de gevolgen desastreuzer dan voor mij). Ik ging er immers van uit dat we alle verzadigde vetzuren moesten mijden, dat alle plantaardige vetten oké waren en (in mijn geval dan) dat een hompje (zelfs wit) brood in orde was om een hongertje te bestrijden. Ik dacht zelfs dat frieten gebakken in plantaardig vet niet zoveel kwaad kunnen, dat je er alleen dik van wordt. Wat dwaalde ik!

Nu ik beter weet (veel te laat dus), probeer ik er zelf rekening mee te houden (en valt me op dat die constante honger bij mij verdwenen is) maar merk ik steeds vaker hoe andere mensen, zoals ik vroeger, nog de voorkeur geven aan koolhydraten boven vetten (de goede vetten dan, en zeker geen transvetten).

Maar ik had het eigenlijk over wespen. Ik zal die lavendel, net zoals destijds het vermijden van blauwe kleding, fruit- en bloemengeur, eens uitproberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten