maandag 2 mei 2011

Gisteren werd Elena gedoopt

Terwijl veel mensen zich nu laten ‘ontdopen’, kozen Geert en Elvira ervoor Elena te laten dopen (en vroegen mij om meter te zijn). Mensen vragen me soms of ze dat voor ons en de ouders van Geert hebben gedaan, maar wat ons betreft durf ik te zeggen dat we hen absoluut de vrije keuze hebben gelaten. Wel ben ik blij met hun beslissing: alle huidige schandalen ten spijt vind ik de Christelijke waarden zeer belangrijk. Dat schreef ik ook in de ‘belofte van peter en meter’ die door peter (Michel, ‘Vake’ voor Elena) werd voorgelezen: dat ik durfde hopen dat Elena later geloof, hoop en liefde hoger zou inschatten dan materiële waarden. Uiteraard mag ze later zelf kiezen. Ze mag zich zelfs laten ontdopen, als ze daar zin in heeft. Al begrijp ik niet goed dat mensen die er geen geloof aan hechten, en voor wie dat beetje water en olie dus geen enkele betekenis kunnen hebben, die moeite doen.

Roger en ik gingen gisteren middag Nany, Hendrik en Anneke afhalen aan het station van Leuven en reden samen naar Elvira en Geert waar Zeger en de familie van Geert al op ons wachtten. Na een aperitief (op terras, want het was schitterend weer) en enkele verfijnde hapjes reden we naar de kerk. Elena werd uitgedost met het familiedoopkleed  waarin haar vader ook werd gedoopt.

P5017387 (Foto Roger)

Ik hou wel van mooie rituelen, en op dat gebied werd ik bedorven: mooie, zinvolle teksten, veel symboliek. Elena heeft heel even geweend, en viel dan in een vredige slaap, waaruit ze zelfs niet wakker werd terwijl ze het feitelijke doopsel ontving. Echt schattig was dat!

P5017393 Middenste rij: de twee overgrootmoeders van Elena – Moemoe en Nany –, haar andere grootmoeder – ‘Moeke’ (Maria) – Anneke en een stukje van Hendrik

P5017394 (Foto’s Roger)
En dan ging het weer naar ‘huis’.

P5017396 

P5017408p

(Foto’s Roger)

Waar we genoten van een uitgebreide en heel lekkere barbecue, van elkaars gezelschap en van een weer wakkere Elena.

Zeger, Hendrik en Anneke moesten vandaag werken en kwamen dus niet meer naar hier ‘s avonds. Nany (mijn moeder dus) kwam wel mee. Ze zou deze avond pas de trein terug naar Antwerpen nemen. Gisteren avond heeft ze nog tot vrij laat over haar kindertijd verteld.

En vandaag was een compleet luie dag: niets gedaan dan gebabbeld (zelfs geen wandeling gemaakt: Nany had geen wandelschoenen bij!) Glimlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten