maandag 2 oktober 2023

Over familie, ziekte en artificiële intelligentie

We vragen ons al een hele tijd af hoe het gaat met Rogers nicht (in de betekenis van "cousin") Jeannine. Er was ons een poosje geleden duidelijk gemaakt dat telefoneren niet veel zin had en dat bezoek wel eens ongelegen kon komen. 

Vandaag deden we onze boodschappen en in een winkel zie ik iemand van ver naar mij wuiven. Het duurde een poosje voor ik de vrouw herkende: een nichtje (in de betekenis van "niece") van nicht Jeannine. We praatten wat en ze zal aan haar (nog steeds zieke) tante Jeannine vragen of ze graag heeft dat we even op bezoek komen. Daarna telefoneert ze ons, beloofde ze. 

Toen we thuiskwamen, was de telefoon aan het rinkelen. Hendrik, die me vroeg of ik een tekst die Debby, in het kader van een opleiding, in het Frans en in het Spaans had geschreven en vertolkt, wilde nakijken op eventuele fouten. Hij stuurde me filmpjes waarop ik Debby haar teksten zag en hoorde lezen en ik stond paf! Perfect Frans, perfect Spaans en een perfecte uitspraak!

Toen ik Hendrik zei dat hij Debby mocht feliciteren met haar prestatie, vertelde hij me dat hij mij  had gefopt! De tekst was door AI gemaakt en de stem van Debby had AI perfect nagebootst! Ongelooflijk... en ook wel een beetje angstaanjagend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten