vrijdag 10 november 2023

Mirakels

Toen ik schreef dat "een mirakel niet zo maar iets is dat plotseling uit de hemel valt", had ik blijkbaar ongelijk: volgens auteur Didier Van Cauwelaert zijn ze juist meestal wel gekenmerkt door dat "plotselinge", dat "brutale" zelfs.

Roger stuurde me deze middag naar een interview met die schrijver (die ik niet kende), over zijn boek "L'insolence des miracles" (De brutaliteit - eerder in de betekenis van onbeschoftheid - van mirakels).

Echt boeiend! Ik vertaal hieronder de Franse samenvatting onder de video: 

"Is de beste manier om te onderzoeken wat buiten onze grenzen ligt niet onze kritische geest te verzoenen met ons vermogen tot verwondering? Een mirakel onder ogen durven zien betekent durven nadenken over onszelf, onze grenzen in twijfel durven trekken. 

Als we nu eens allemaal in staat waren wonderen te verrichten?

Niets is "onbeschofter" dan een mirakel. Het "spot" met gekende natuurwetten, tart religieuze autoriteiten, provoceert sceptici... Als Émile Zola, die het heiligdom van Lourdes in een roman wilde demystificeren, twee stervende tuberculosepatiënten uitkiest om er de personages van zijn roman van te maken en verbaasd toekijkt hoe ze in Lourdes op slag genezen, als de bruisende Pater Pio, die door het Vaticaan was geschorst wegens "mystieke oplichterij", een kind, dat zonder pupillen was geboren, het zicht geeft, als een verzetsheldin een gebombardeerd schip redt terwijl ze door de Gestapo wordt gemarteld in een Parijse gevangenis, als een hostie live begint te zweven tijdens een op televisie uitgezonden mis of de vorm aanneemt van een hartspier in aanwezigheid van de toekomstige paus Franciscus, mag ons verstand daar terecht aanstoot aan nemen. 

Vooral omdat al deze gevallen werden geverifieerd door getuigen, wetenschappers, historici en controle-instrumenten. Maar is er echt telkens sprake van een goddelijke tussenkomst of zijn mirakels soms ook te danken aan nog onbekende menselijke vermogens?

In een tijd waarin geloof lijkt te buigen voor angst, biedt Didier van Cauwelaert ons een diepgaande reflectie en een formidabele boodschap van hoop."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten