vrijdag 3 november 2023

Nutriscore

Vandaag deden we dus eindelijk onze wekelijkse boodschappen. Onderweg zag ik enkele afgerukte uithangborden maar geen ergere schade (krijg echter zo'n uithangbord op jouw hoofd en je zult niet meer lachen, vrees ik). In Frankrijk en Italië lijkt het veel erger te zijn als ik de sociale media mag geloven! Ik vind het vaak ongelooflijk hoeveel geluk wij hier hebben!

Op mijn boodschappenlijst stond onder andere "olijfolie van eerste persing". Ik had er vroeger nooit op gelet, maar die olie krijgt slechts een "nutriscore" C! 

Ha, natuurlijk, als je weet hoe die letters worden toegekend, en je ook weet hoe het werkt, besef je dat olijfolie inderdaad, omdat het "veel olie" (vet dus) bevat, die "score C" krijgt! 😊 En dat een wit broodje met "nutriscore A" uiteraard veel minder vet bevat. Misschien wel een beetje toegevoegde suiker maar niet voldoende om er een "B" van te maken.

Het probleem is echter dat de meeste mensen, als ze al letten op die zogezegde "aanmoediging om gezond te eten", niet precies weten hoe het werkt en gewoon voortgaan op de zichtbare "scores" en bijvoorbeeld te veel ongezonde witte broodjes zullen eten en te weinig gezonde olies. 

Eigenlijk vergelijkt die "Nutriscore" dus "appelen met peren"!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten