vrijdag 16 december 2016

Lezen, schrijven... en schoonmaken

Opruimen, koken, wassen en (toch een beetje) schoonmaken namen het grootste gedeelte van mijn tijd in beslag vandaag en dus vond ik deze dag eerst niet zo boeiend.

Vriendin Marie-Louise, die lang genoeg in Nederland heeft gewoond om het te weten, beaamde wat ik onlangs schreef (terwijl ik toen terugdacht aan onze vroegere maar nu uit het oog verloren Nederlandse vrienden): dat jullie, Nederlanders, ontzettend en zelfs een beetje overdreven "schoon" zijn!
Sorry, maar dan word ik liever bij Frankrijk ingelijfd dan bij Nederland!😢

Gelukkig kreeg ik, na onze dagelijkse wandeling (vandaag in Oreye) eindelijk nog eens een (zoals altijd) dringende vertaling.

Daardoor moest de rest van het huishouden even wachten én dacht ik: 'Goed zo!'

Vrouwen hechten volgens mij immers te veel belang aan dat huishouden (ik geef toe: ik soms ook, maar alleen omdat ik weet dat vrouwen mijn "huishouden" slecht zullen beoordelen en omdat ik ondanks alles soms een heel klein beetje inzit met hoe mensen mij beoordelen).

Na het avondeten (daar heb ik zelf voor gezorgd: koken doe ik heel graag) heb ik, na het beantwoorden van een paar mails, mijn vertaling nagelezen en geleverd en daarna een uurtje liggen lezen in "Le livre des nuits" van Sylvie Germain. Weer zo prachtig geschreven dat je je schaamt als je als mindere schrijver ooit hebt gedacht dat je jezelf mocht rekenen tot het "rijk der schrijvers"!

Deze avond laat zei ik tegen Roger: 'Ik moet echt eens gaan kijken op Google Drive of er geen nieuwe teksten zijn bijgekomen voor het boek van de werkgroep WOI'.
Roger antwoordde: 'Je hebt gelijk en ik moet ook zo snel mogelijk verder werken aan mijn teksten'.

Dat heeft hij niet gedaan terwijl ik mijn belofte wel hield. En meer dan één uur besteedde aan het redigeren van één tekst.

Lieve schrijvers, schrijf zo eenvoudig mogelijk en probeer in godsnaam geen literatuur te maken: zelfs sommige zogenaamde schrijvers (ikzelf hoor daarbij, vrees ik) slagen daar niet in.

"Ons" boek zal immers gelezen worden door eenvoudige, gewone mensen en hoeft geen "literatuur" te zijn, maar moet wel vlot leesbaar zijn!.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten