dinsdag 31 december 2013

Drie tumuli in Tongeren

Ik heb het al vaker gezegd: wij vieren oudjaar niet. Voor al degenen die de dag van morgen wel belangrijk vinden: een zo gelukkig mogelijk 2014 gewenst!

Het was mooi zonnig vandaag en opvallend minder koud. Of had ik dat gevoel omdat ik deze keer een muts over mijn oren had getrokken tijdens onze zoektocht naar een tumulus in Genoelselderen en twee in Herderen (deelgemeenten van Tongeren)?

Die van Genoelselderen vonden we eerst niet. Volgens Eva, onze GPS, waren we ter bestemming aangekomen, maar wij zagen alleen een modderig veld en daarachter een bijna ondoordringbaar bos. Gelukkig hadden we deze keer onze oude wandelschoenen aan: we begonnen door de modder te ploeteren… En zagen ineens heel vaag, tussen de kale bomen, iets opdoemen dat leek op een tumulus.

Genoelselderen, verkavelingsweg uitgevend op de Hoolstraat. De tumulus ligt in een privé domein (bos)

Genoelselderen, verkavelingsweg uitgevend op de Hoolstraat. De tumulus ligt in een privé domein (bos) Goed kijken (klik om te vergroten): hij is er echt! Foto’s Roger

Later gingen we op zoek naar de twee tumuli van Herderen. Daar speelde zich ongeveer hetzelfde scenario af, maar deze keer konden we echt niet raden waar de eerste tumulus zich verborg in dat open veld met aan de einder een bos. We spraken een wandelaar aan die ons de weg ernaartoe wees. Dat werd een vrij lange wandeling, deels door dat bos, met knisperende bladeren onder onze voeten, om uiteindelijk een opvallend hoge tumulus te ontdekken (vlakbij wijngaarden van het kasteel van Genoelselderen).

Herderen, zijweg van 'Op den Drinkaert: de watertoren bevindt zich niet ver van de tumulus 

Herderen, zijweg van 'Op den Drinkaert: tumulus Foto’s Roger

We maakten een (aangename) lus naar de auto en reden het dorp in, op zoek naar de tweede tumulus (die we al ooit gevonden hadden, ik denk in 2008).

Weer dankzij de aanwijzingen van een voorbijganger liepen we een steegje in dat ons tot vlak bij de grafheuvel bracht. Het begon toen al te schemeren, we hoorden een roofvogel en zagen hem  landen op een akker, en ineens stonden we vlak bij de tumulus.

Herderen, zijwegje van de Tolstraat: achterkant van de tumulus van de De la Brassinestraat

Herderen, De la Brassinestraat (straatkant): de tumulus  Foto’s Roger

Daarna was het tijd om naar huis te rijden. Nee, niet om een feestmaaltijd voor te bereiden. Hoewel… We aten deze avond elk een van onze lievelingsgerechten (Roger niertjes en champignons in Madeirasaus, ik een eenvoudige omelet met tomaten en look).

3 opmerkingen: