donderdag 26 december 2013

We hebben de kale tumulus gevonden!

Deze middag gingen we nog eens op zoek naar de “kaalgekapte tumulus van Cras-Avernas” die we telkens zien langs de E40. Eerst reden we naar Corswarem waar we halt hielden voor een korte wandeling.

PC266208 Eigenaardig: een waterloop, in een Waals dorp, die “Lange Beek” heet. Ik vraag mij af hoe ze dat daar uitspreken? Lãsjebék?

PC266210

PC266213 Foto’s Roger

Daarna voerden we in Eva (de GPS) de coördinaten in van een tumulus in Avernas. Eva voerde ons naar Avernas-le-Bauduin, waar we inderdaad een tumulus vonden, maar niet degene die we zochten (ik merkte trouwens al meteen dat Eva ons naar de verkeerde kant van de snelweg voerde).

PC266218 Foto Roger

Na nog een korte wandeling in Avernas–le-Bauduin ging het naar Cras-Avernas.

PC266221 Kerk van Avernas-le-Bauduin (foto Roger)

“Onze tumulus” bleek nergens te ontwaren. Toen zei Roger: ‘Ik denk dat we ons vergissen en dat die tumulus in Montenaken ligt’. Van Cras-Avernas reden we dus, onder de snelweg door, naar Montenaken (deelgemeente van Gingelom). En ineens zag ik rechts van de weg de gezochte tumulus opdoemen!

Montenaken, Hannuitstraat: Evernijse tom (of Avernasse Tom)

Montenaken, Hannuitstraat: Evernijse tom (of Avernasse Tom) Van bovenop de tumulus (foto’s Roger)

We hadden ons dus wel degelijk vergist: hij ligt niet in Cras-Avernas maar in Montenaken, weliswaar op de grens met die Waalse gemeente.

Ik vermoedde dat de bomen werden geveld om de tumulus weer zijn oorspronkelijk uitzicht te geven, en dat bleek te kloppen:

Montenaken, Hannuitstraat: Evernijse tom (of Avernasse Tom) Foto Roger

P.S. Enkele mensen vroegen me onlangs wat dat is, een tumulus. Het betreft een grafheuvel uit de Gallo-Romeinse tijd en… Haspengouw is er zo vol van dat hier zelfs de minst geletterde dat woord kent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten