woensdag 4 maart 2015

Over Groot-Gelmen en de KVLS

Na een korte halte in Gelinden (Roger volgt de restauratie van de kerk), reden we deze middag verder naar Groot Gelmen waar we een dik halfuur wandelden.

P3042495 De kerk van Gelinden (foto Roger)

In Groot Gelmen werd het soms serieus klimmen, wat eigen is aan dat dorp.

A3042497 

A3042498 Deze vierkanthoeve staat te koop. Iets voor ons? Maar oei, als ik dat moet schoonmaken! (Foto’s Roger)

A3042504

A3042503

Verboden vuil te werpen

A3042509

Herberg "In de Zwaan" Foto’s Roger

Alles bij elkaar kreeg Roger dus voldoende beweging. En, ondanks de wind en de donkere wolken, ik een vaag lentegevoel.

Daarna was het echt tijd om naar huis te rijden waar ik voor het avondeten zou zorgen en me daarna klaarmaken voor de bestuursvergadering van de KVLS deze avond.

Roger en ik gingen Boudewijn Knevels afhalen en we reden samen naar De Ploeg in Diepenbeek. Boudewijn vertelde onderweg over het boek waar hij aan bezig is.

Na de eigenlijke vergadering werd er nog gesproken over die afschuwelijke vertalingen van Amerika Star Books. Edith vertelde me dat Emmy Swerts zich daar echt zorgen over maakte (maar dat wist ik), al lijkt mij dat absoluut niet nodig: als je niet betaalt, voor welke publiciteit dan ook, is er geen kans dat er zelfs maar één vertaald boek wordt geprint. Vorige vrijdag vertelde me iemand dat hij een vertaald boek thuis had aangekregen zonder te moeten betalen (wat ik heel raar vond). Deze avond vroeg ik het aan Jeannette, en zij antwoordde mij dat ze de Engelse versie van haar boek ook in haar bezit heeft, maar dat misschien haar echtgenoot ervoor had betaald. Dat lijkt me al een veel redelijker uitleg: behalve die machine-achtige vertaling is er niets gratis bij Amerika Star Books!Glimlach

Het komt er dus op neer dat je gewoon niet moet ingaan op voorstellen tot promotie!

Edith vertelde over een ander lid van de KVLS dat hetzelfde meemaakte bij een Antwerpse uitgever. Ook die vrouw had vrij belangrijke sommen betaald voor de “promotie” van haar boek, maar heeft moeten vaststellen dat het allemaal weggegooid geld was.

En dan vertelde Edith ook over nog een ander medelid, iemand die ik veel beter ken, die zijn boek (ik heb het van hem cadeau gekregen) zag verschijnen  in een opmaak om van te huilen (en dat klopt)! Hij had eigenlijk zelf voor die layout moeten zorgen, zo bleek: zijn uitgever deed daar niets aan. Onze vriend, de auteur van het boek dus,  zou, volgens Edith, enkele boeken hebben uitgedeeld (gratis, onder andere aan ons dus) en de rest met het oude papier hebben weggegeven. Bedroefde emoticon

Wat triestig allemaal (vooral als je weet dat ik die schrijver heel goed vind, en ik ben op dat gebied echt heel streng – nee, denk alsjeblieft niet dat ik mezelf evengoed vind: integendeel!).

We waren pas om 22:40 uur thuis en daar moest ik nog zorgen voor het verslag over deze avond (het was immers mijn beurt) terwijl Roger de vaatwasser vulde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten