vrijdag 24 november 2017

Eindelijk nog wat tijd gevonden voor "onze zieke"

Deze middag kochten we vlees voor deze avond (ik wilde selder met gehaktballetjes op de manier van mijn oma Marraine bereiden) en daarna gingen we even kijken wat Sinterklaas te bieden had bij "Action". Daar kwamen we Elie Missotten, de coördinator van de werkgroep WOI,  tegen. Heel binnenkort komt er een evaluatievergadering.

We reden daarna naar het revalidatiecentrum waar onze familiezieke verblijft. Het was al lang geleden! Ze ontving ons weer met een brede glimlach en een warme knuffel maar kreeg nog steeds niet gezegd wat ze wil zeggen. Je voelt dat ze het gebrek aan woorden probeert te compenseren met lichaamstaal en mimiek (dat was heel duidelijk bijvoorbeeld toen ik haar mijn nieuwe handtasje toonde), maar wij begrijpen die niet altijd. Ze probeert dan opnieuw wat te zeggen maar de enige woorden die ze kan vinden, en die ze dan maar op alle tonen herhaalt, vertalen duidelijk niet wat ze allemaal voelt en denkt.

Mijn zus Bie heeft me uitgelegd dat we mogen verwachten dat, na een heel lange revalidatie, "onze" zieke opnieuw zal kunnen praten. Ik vertelde dat tegen de echtgenoot van de zieke en hoop zo dat Bie gelijk krijgt! Wat bewonder ik die echtgenoot trouwens! Maar ik vermoed dat het voor haar het ergste is: ik heb duidelijk de indruk dat ze wil communiceren, wat dus niet lukt. Vreselijk!

O ja, vandaag, nog voordat we dat vlees gingen kopen, naar Nany gebeld die op 22 november toch zoveel te vertellen had terwijl ik geen tijd had om te luisteren. Ze had inderdaad veel te vertellen: ik kreeg er bijna geen woord tussen! 😏Wat heeft die nog een druk leven, zeg! En... ze begint zichzelf oud te voelen, want af en en toe heeft ze bijvoorbeeld nood aan een heel kort dutje! Nany is wel 86 jaar sinds 10 mei van dit jaar!

Toen we rond 18:30 uur terug thuis waren van ons ziekenbezoek, heb ik snel die selder met balletjes klaargemaakt. Een heel eenvoudig maar zo lekker recept van mijn marraine zaliger!

En daarna, nadat ik een paar mails had beantwoord, keken Roger en ik samen naar de derde aflevering van het tweede seizoen van "Eigen kweek". Roger lijkt het even goed te vinden als ik!😄

2 opmerkingen:

  1. met een heel lange revalidatie bedoelde ik niet maanden he maar wel jaren, mits intensieve begeleiding van een logopediste, en dan bedoel ik met praten zich min of meer verstaanbaar maken. Een echte waterval van woorden zal het niet echt zijn. helaas zal het nooit zoals vroeger zijn hou daar rekening mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, heb ik gezegd tegen de echtgenoot, dat het over jaren intensief "oefenen" ging. Ik vind persoonlijk wel dat ze te weinig logopedie krijgt (ken er natuurlijk niets van, maar zoals ik de dagindeling zie, lijkt het mij niet echt intensief). Kun je me zeggen wat "intensief" ongeveer inhoudt?

      Verwijderen