dinsdag 15 juni 2010

Belastingen en zwartwerkers

Vandaag was een hele drukke dag: vertalingen, auto naar de garage voor een herstelling, korte wandeling in Klein-Gelmen, oefenen om onze nieuw gekochte ‘leeftent’ op te zetten en weer op te plooien, telefoontje met Nany (bijna één uur gebabbeld over huishoudelijke toestanden), enzovoort.

Maar waar ik echt wilde over schrijven is iets waaraan Roger me deze avond herinnerde. Ik weet niet meer waar het was, noch tijdens welke van onze laatste wandelingen, dat we even spraken met een automobilist die halt hield vlak bij ons, en een gesprek begon. Onder andere over wat zelfstandigen betalen aan belastingen. Die meneer vond dat maar rechtvaardig. Volgens hem verdienen zelfstandigen hopen geld, en kunnen ze veel te veel aftrekken van hun belastingen. Dat ze een bijzonder klein pensioen krijgen, daar repte hij natuurlijk niet over. Ik dacht dus dat hij één van die jaloerse op zelfstandigen werknemers was… tot hij vertelde dat hij wel eens ‘in het zwart’ als huisschilder fungeerde.

Eigenaardig: zwartwerkers lijken niet in te zien dat ze de maatschappij bestelen! Omdat ze hetzelfde werk doen als zelfstandigen, maar daar geen belasting op betalen. En geen sociale bijdragen. En geen BTW.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten