donderdag 7 juli 2011

Niertjes in Madeira-saus

Ik denk dat het in Aubigny was dat we ze zagen liggen in een supermarkt: rundsniertjes in Madeira-saus. Ik weet dat Roger heel graag niertjes eet, en porde hem dus aan die te kopen. Je moest ze alleen even opwarmen in de pan, wat op een camping de gemakkelijkste manier van “koken”  is.

Maar Roger weet dat ik niet echt een liefhebster ben van niertjes (gunde me – ons - dus de sla en het vlees die mij meer aanstonden), en lust trouwens liever varkensniertjes. Dus beloofde ik hem na onze thuiskomst zo snel mogelijk zelf niertjes klaar te maken.
Blijkbaar is dat een gerecht dat bij ons niet zo vaak meer wordt gegeten, want ik vond enkel een recept in een heel oud kookboek. Uiteraard had ik online kunnen zoeken, maar ik zat toen aan de ontbijttafel en ging niet al meteen onze maaltijd onderbreken om aan mijn pc te komen zitten (dat zou ik later al voldoende doen, want ik heb gisteren de vertalingen eindelijk geleverd).

Het recept dat ik vond maakte gewag van boter en room. Dat gebruik ik echter liever niet voor Roger (hij mag van mij wel boter, met mate dan, smeren op zijn brood, maar ik zal nooit boter gebruiken om te koken). En room vermijd ik zoveel mogelijk in mijn bereidingen. Bij het recept horen ook champignons, maar die heb ik niet gekocht: we hadden thuis nog vrij veel champignons uit blik en eigenaardig genoeg vinden we allebei de textuur daarvan veel aangenamer dan die van verse paddenstoelen.

Ik bakte de schoongemaakte, gewassen en in blokjes gesneden niertjes eerst in olijfolie, met een beetje look. Daarna strooide ik er bloem over,  voegde de champignons erbij, en goot er een beetje vocht uit het blik bij. Volgde een royale scheut Madeira, en een iets minder royale scheut sojaroom. Ik heb het geheel afgewerkt met een beetje zout en vrij veel peper (om de iets zoete smaak van sojaroom te verdoezelen).

Hoewel ik voor mezelf gewoon een stukje vlees heb gebakken, en daarbij rabarbermoes at, weet ik dat de saus heel lekker was: ik heb ervan geproefd. Van de niertjes zelf heb ik niet gegeten, maar Roger vond ze prima!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten