vrijdag 23 april 2021

Spraakkunstaanpassing

Roger stelde me vandaag de vraag! Uiteraard laat de aanpassing van de Nederlandse spraakkunst me niet koud! Langs de andere kant, ik weet dat "als" en "dan" in een vergelijking al heel lang (nog voor er sprake was van een standaardtaal) door elkaar worden gebruikt. Ik zal Roger dus niet meer hoeven terecht te wijzen als hij zegt: 'Hij spreekt beter Frans als ik' (als Franstalige is dat een van de regeltjes waar ik heel fel op lette). En dat "hen" steeds meer de plaats inneemt van "hun" vind ik ook niet zo erg. Hier is het omdat ik zelf nooit heb kunnen onthouden welk van de twee een accusatief of een datief is (en dat ligt dan weer aan een gebrek in het onderwijs dat ik heb genoten). Maar dat een dubbele ontkenning ("ik heb nooit geen geld op zak" in de betekenis van "ik ben altijd blut")  voortaan correct zou zijn, vind ik erg! Dat gaat toch tegen elke logica in?

6 opmerkingen:

  1. Grammatica is gemakkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ? "Als" in de betekenis van "indien"?

      Verwijderen
    2. Inderdaad. Grapje natuurlijk, maar het geeft wel aan dat je minder genuanceerd kan zijn wanneer als en dan gelijkgesteld worden.

      Verwijderen
    3. :-) Ik was even in de war, want ik denk dat grammatica net gemakkelijker wordt als je (na)denkt. Maar inderdaad, de nuance gaat verloren en onder andere daarom zou ik kiezen voor niet gelijkstelling maar kom, het is geen onoverkomelijk probleem!

      Verwijderen
  2. Een ganse kliek labbekakken vergadert om onze taal zodanig te kneden dat er nooit nog fouten kunnen geschreven worden. Het verwondert me dat de "dt" kwestie ook al niet werd aangepakt. Daarna iedereen een diploma. En we weten uiteindelijk allemaal wat daar de grote bedoeling van is

    BeantwoordenVerwijderen