zondag 4 december 2011

Man over woord

De vrienden die we gisteren op bezoek hadden, kijken wel geregeld tv en spraken ons over dat programma op Canvas, dat mij, denk ik, wel zou interesseren. Maar ja, in m’n eentje voor de tv gaan zitten in een kamer die voor het ogenblik volledig overhoop ligt (omdat Roger daar bezig is aan onze boekenrekken) zegt me niet veel. Met Roger als gezelschap zou ik het kijken wel overwegen, maar hij heeft beslist dat ongeveer alles van de VRT voor hem (voorlopig?) taboe is.

Dus zocht ik even op Google. En ja, het lijkt wel boeiend! Hopelijk wordt het programma eens herhaald als onze “bibliotheek” klaar is.
Ik vond op de website van Canvas ook een “dialecten app” dat je kunt downloaden op de Smartphone: “Met de dialectenapp van Man over woord tover je je smartphone om tot een survivalkit en kun je jouw dialect vereeuwigen. Download de app gratis via de App Store of de Android Market (…).

Je dialect vereeuwigen vind ik wel een goed idee, nu het eigenlijk aan het verdwijnen is. Maar het dialectgebruik nog promoten, vind ik helemaal uit den boze! En toch is dat wat ik een beetje verder lees:

Behalve een dialectendatabank is het ook een echte survivalapp. Alle zinnen zijn immers opgedeeld per stad en per categorie. Zo vind je makkelijk die ene zin die je maar niet uitgesproken krijgt. Vanaf nu kun je je perfect verstaanbaar maken in elke uithoek van Vlaanderen, of je nu een verdwaalde Limburger in Antwerpen bent of een Brusselaar op bezoek in de Westhoek. Een pintje bestellen of een lokale schone het hof maken: deze app doet dat gewoon voor jou… en dat gratis en voor niets”.

Alsof  je dat allemaal in deze tijd nog in het dialect moet doen! Nu, voor wie het wil downloaden, besef dat Franstaligen jouw taal nog meer een “langue locale” zullen vinden als je weer dialect gaat spreken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten