zondag 17 maart 2013

Voorspellingen van Ray Kurzwell voor 2009

Iemand (een zekere “anoniem” en eigenlijk vind ik dat niet zo leuk als er zonder naam wordt gereageerd) vroeg me welke voorspellingen van Kurzwell voor 2009 wel of niet zijn uitgekomen. Eerst wilde ik antwoorden dat hij/zij het boek maar zelf  moet lezen (je vindt het nog, voor weinig geld en onder andere tweedehands), maar vermits nog andere mensen me dezelfde vraag stelden in een mail, hier even een antwoord.

Om te beginnen zijn mijn bevindingen uiteraard niet precies, want ik ging voort op hetgeen we nu allemaal gebruiken, en niet op hoe het was in 2009. Dat weet ik immers niet meer in detail.

Waar Kurzwell zich absoluut in vergiste is het belang dat spraakherkenning zou hebben. Ikzelf heb ook een poosje spraakherkenning gebruikt bij het digitaliseren van mijn dagboeken, maar, hoewel het vrij goed werkte,  bleek dat niet echt interessant in mijn geval. Om te beginnen kun je dat alleen op die manier doen zonder anderen te hinderen als je alleen bent. Dus kon ik dat programma enkel gebruiken als Roger er niet was en dat is uiterst zelden. En daarbij vond ik, die geen prater ben, dat constante “voorlezen” veel vermoeiender dan overtikken.

Waar de auteur wel gelijk in heeft gekregen is onder andere dit: draadloze verbinding met het Internet, computergebruik in het onderwijs en educatieve software, persoonlijke computers die lijken op een schrijfblok, boeken en kranten lezen, films bekijken, muziek beluisteren via het scherm, aankopen doen op het Internet, pincodes voor communicatie met de overheid, chatrooms, computertjes die tegelijk een telefoon en een camera zijn en je ook nog eens de weg wijzen, enzovoort, enzovoort.

En wat hij voor 2019 allemaal voorspelt, dat moet u zelf maar uitzoeken, beste “Anoniem”!

 

4 opmerkingen:

  1. Hier kan je het hoofdstuk met de voorspellingen zelf lezen:
    http://www.us.penguingroup.com/static/packages/us/kurzweil/excerpts/chap9/ch9botframe.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Dat is hij inderdaad, maar ik vermoed dat hij al bezet is, Anoniem!

      Verwijderen