zaterdag 22 juni 2013

Wat een herfstweer!

Het lijkt wel herfst! Tijdens onze wandelingen (eerst in Riksingen en daarna in Neerrepen) waaiden we zowat omver! En het was op het randje van koud!

Het werden dus korte wandelingen, maar heel interessant. De laatste keer dat we in Riksingen waren, was in 2008 (ik vond het terug in mijn dagboek, en Roger, tegelijk met mij, in zijn goed geordende digitale foto’s).

Net zoals zoveel jaren geleden gingen we eerst het kerkhof op. Roger had daar destijds een foto gemaakt van de grafsteen van Irma Renwa (een nicht – cousine in het Frans - van mijn grootmoeder) die getrouwd was met Jean Swerts. Dat graf vonden we snel terug, maar deze keer stond ik versteld van het aantal graven met daarop de familienaam van mijn vader. Ik weet dat zijn vader (mijn grootvader dus) in Tongeren woonde voor zijn huwelijk met zijn vrouw Marie Renwa. Maar was hij misschien toch afkomstig van dat dorpje?

Ook de naam Renwa kwamen we geregeld tegen, en heel vaak de naam Swerts! Daarover heb ik even gemaild naar Emmy Swerts deze avond!

In Neerrepen maakte ik dan weer het tegenovergestelde mee op het kerkhof. Ik dacht zeker te weten dat ik daar het graf zou vinden van “jonkman Gustaaf Renwa”, de oudste broer van mijn grootmoeder, van wie ik noch de geboorte- noch de sterfdatum ken.

Helaas, ik vond zijn graf niet meer. Ik weet dat ik een heel slecht geheugen heb, maar nu was ik toch echt zeker dat ik dat graf daar ooit had gezien!

Thuis, na zijn werk in zijn atelier – en ik ben even gaan kijken: als al die door hemzelf bijgemaakte kasten eindelijk kunnen geplaatst worden in onze “bieb”, wordt mijn droom eindelijk waargemaakt! – heeft Roger het nagetrokken. Hij vindt geen enkele foto van het graf dat ik mij meen te herinneren in Neerrepen. Wel zag hij, terwijl hij foto’s van vroeger en van nu vergeleek, dat er, vlakbij het graf van mijn overgrootouders Renwa en van hun kinderen, “iets” veranderd is op het kerkhof. Graf van die verre verwant opgedoekt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten