zondag 18 februari 2018

Over bijna doodervaringen en bewustzijn

Tja, als je naar één bepaald interview hebt gekeken, serveert YouTube je automatisch filmpjes die je ook zouden kunnen interesseren. Maar daarover seffens meer.

Zoon Hendrik en ik hadden het al vaak over "bewustzijn" en dat de wetenschap zegt dat onze hersenen ons bewustzijn produceren. Ikzelf opperde dan dat onze hersenen misschien een soort ontvangststation (een soort interface, of gaat die vergelijking mank?) zijn waardoor ons lichaam contact kan krijgen met ons bewustzijn - dat dus buiten ons lichaam zou bestaan.

Ik ging zelfs iets verder: ik denk dat we allemaal een deel zijn van één groot (bewust?) geheel en dat onze hersenen zijn geprogrammeerd om slechts een deeltje van dat geheel te kunnen opvangen.

Zelf dacht ik daarbij ("dacht", want ik kreeg de kans nooit om mijn theorie verder uit de doeken te doen, wegens te "onwetenschappelijk") dat het daardoor komt dat (zoals wordt beweerd) mensen die een bijna doodervaring hebben gehad, spreken van een "verbreed bewustzijn" tijdens die ervaring.

Wel (daartoe wilde ik dus komen), ik wilde deze avond even uitrusten en ontspannen met enkele scenes uit de onlangs ontdekte en "plezante" "Scènes de ménages" en zodra ik naar YouTube ging, viel ik op dit. Een cardioloog die ongeveer hetzelfde zegt als wat ik denk! Heel boeiend, kijk zelf maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten