woensdag 14 februari 2018

Recepten als werelderfgoed

Op zich heb ik er niets tegen dat Unesco de beste recepten uitzoekt maar... dat Franse recepten op de erfgoedlijst staan verwondert me een beetje.

Oké, ze eten daar lekkere dingen, ze koken goed, maar ik heb al jaren de indruk dat wij Vlamingen nog lekkerdere recepten hebben (en misschien ook de Walen, want dat is iets wat me al lang bezighoudt: we zijn zo verschillend maar we eten ongeveer hetzelfde, de Walen en wij Vlamingen - hoewel ik toch ook verschillen merk: ik weet bijvoorbeeld dat ze in de buurt van Luik graag zuurkool eten; Roger en ik ook, maar de meeste Vlamingen houden er niet van voor zover ik weet).

Ik denk hier (zonder rekening te houden met het gezondheidsgehalte van de recepten) onder andere aan onze Vlaamse karbonaden (met of zonder pruimen), onze bloemkool met bechamel- of kaassaus, spruitjes, selder met gehaktballetjes, worst en rode kool met appeltjes, wortels en erwtjes, prinsesboontjes met een scheutje azijn, onze konijnenbereidingen, ons spek, kip met appelmoes of sla, onze frieten, gestoofd witloof of witloofsla, spinazie met licht gekookte eieren, onze vleesbereidingen in het algemeen... en onze pannenkoeken en wafels, zonder (onder andere) onze  "Limburgse vlaaien" en "verloren brood" te vergeten.

Ik som hier enkel de Vlaamse "specialiteiten" op die spontaan bij mij opkomen. Er zijn er immers zo veel meer... Waarom krijgen die geen aandacht van Unesco?

4 opmerkingen: