dinsdag 13 februari 2018

Weten of kennen (2)

Er gebeurt niet veel. Over de vertalingen mag ik niets vertellen, over het huishouden valt weinig te vertellen...
Wandelen doen we nog steeds niet (tenzij onze boodschappen daarvoor kunnen doorgaan). Boodschappen waarbij ik me trouwens serieus ergerde vandaag. Ik wilde onder andere nieuwe e-liquids kopen maar ten eerste kon je in Sint-Truiden de Grote Markt weer niet oprijden en ten tweede kon je nergens in de buurt parkeren!

Toch valt er iets te melden. Gisteren kreeg ik een mail van Matadi-vriend Lieven. Over "weten" en "kennen". Hij schreef:

'Wat denk je van deze :
Ik weet wel enkele parkjes, maar kennen doe ik de meeste niet, want ik ben er nog nooit geweest. Dus,  als ik ze zou kennen, moet ik ze ook weten, zo niet zou ik ze nooit gevonden hebben, tenzij met de gps .

Of zoals Wikipedia het omschrijft (ik zou het niet kunnen)
qq
Weten is kennis hebben van de bekende en onbekende omgeving, door middel van eigen waarneming of overdracht van informatie. Kennis wordt opgeslagen in het geheugen. Weten is het bewust zijn van bepaalde gegevens omtrent je eigen leven of de omringende wereld. Het weten is een gemoedstoestand, die exclusief aan de mens of dieren met een hoger bewustzijn wordt toegekend. Begrippen als "weten", "kennis" en "ervaring" liggen heel dicht bij elkaar en worden in de praktijk vaak door elkaar gebruik.
qq"
Wel, dat deed me weer nadenken. Blijkbaar is het allemaal veel genuanceerder dan ik dacht.
Dus zocht ik verder en viel ik onder andere op dit.
Daarmee krijg ik een soort regel die me echter nog niet helemaal bevredigt. Kent iemand de precieze regel?

4 opmerkingen:

  1. Zo kwam ik deze namiddag een oude dame tegen van 94 jaar, ze was wat verward en vraagt mij de weg naar Carrefour. Plots zegt ze me : mijn hoofd werkt niet goed meer, maar mijn lichaam kent de weg nog....!
    Ze zei niet, mijn lichaam weet de weg nog.....!
    Is dit ook wat je bedoeld...?
    Kusje....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou hier ook "kent" hebben gebruikt, maar na alles wat ik daarover lees tegenwoordig, begin ik te vermoeden dat "weet" hier ook niet had misstaan. Ik zou eigenlijk de officiële regel willen vinden (zonder zelf honderden pagina's spraakkunst na te lezen om daarmee misschien het antwoord zelfs niet te vinden). Maar ja, Nederlands is zo'n moeilijke taal: misschien bestaat daar zelfs geen regel voor?
      Kusje!

      Verwijderen
  2. Ik vermoed eindeloze interpretatie mogelijkheden...
    Kennen meer gericht op zekerheid?
    Ik ken de loodgieter, ik ken de weg

    Weten minder affirmatief:ik weet een loodgieter. Ik weet de weg?
    Dus stof genoeg om discussie...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zoek eigenlijk een grammaticale regel, dus niet iets dat steunt op gevoel... maar aangezien Nederlands niet echt een logische taal is, bestaat die regel misschien niet? Kusje!

      Verwijderen