vrijdag 23 september 2022

Geneesmiddelen of placebo?

Het gaat veel beter met mijn reumatische polyartritis maar ik ondervind steeds meer last van bijwerkingen van het medicament. Niet echt heel erge last en zeker (nog?) niet van de gevaarlijkste of vreselijkste bijwerkingen waarover je in de bijsluiter leest. 

Het is voor mij "enkel" geregeld een bloedneus na de wekelijkse inname, haarverlies, waterretentie en dus niet meer (of moeilijk) passen in mijn kleren, een lichte hoofdpijn (die ik vroeger praktisch nooit had), diarree de dag van inname en 's anderendaags én me veel meer moe voelen. Gelukkig nog geen (voelbaar) problemen met lever, nieren of longen, en blijkbaar ook nog geen "plotselinge dood" (jawel, zelfs dat staat in de bijsluiter bij de "mogelijke bijwerkingen"!).

Ik heb dus heel veel zin om bij de volgende consultatie bij de reumatoloog (heel binnenkort) te vragen naar een andere aanpak (als medicatie nog nodig is). Helaas, ik weet al op voorhand dat hij daar geen antwoord zal op hebben! 

Die mensen hebben immers een "klassieke" opleiding gekregen en geen tijd om andere mogelijkheden te onderzoeken (heeft onze huisarts - die van Roger die nu ook de mijne is geworden omdat we het ons niet kunnen veroorloven elke maand naar mijn vroegere huisarts-homeopaat in het Antwerpse te rijden - beaamd)!

Kortom, ik dacht deze avond terug aan vroeger (ja, weeral!), toen we nog geholpen werden door onze huisdokter homeopaat (ik weet het, deze keer kon hij me niet helpen maar hij is het dan ook die me vrij snel naar een reumatoloog verwees - dat ik daarna langer dan 6 maanden moest wachten op een allopathische behandeling, lag aan de reumatoloog). 

Onze vroegere dokter verwees ons (vroeger dus) nooit (of zelden) naar specialisten of andere - logen (behalve die ene keer in 1997, toen Roger een serieus hartprobleem had), hij gaf geen geneesmiddelen met mogelijk vreselijke bijwerkingen, we hoefden niet constant op consultatie, we konden per telefoon raad vragen, enzovoort! Nu word ik constant aangemoedigd om de een of andere specialist te raadplegen in verband met mogelijke bijwerkingen van wat ik slik, moet ik geregeld op consultatie, etc.!

En weet je wat, toen ik zopas even (als "ontspanning" en omdat ik me zoveel vragen stel over de medicijnen die ik slik) zocht naar "homeopathie" op YouTube, viel ik op dit. Ik ga nog even verder kijken voor ik ga slapen maar ik herken al de hamvraag: is het homeopathie die werkt of het placebo-effect? Ik vermoed toch de homeopathische aanpak (vermits zelfs dieren er baat bij hebben).  

Maar zelfs al zou enkel het placebo-effect werken, dan nog lijkt het me interessanter dan meteen medicijnen voor te schrijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten