maandag 12 september 2022

Nany klaagt en ik stel me vragen

Vandaag, aan telefoon, heeft Nany constant geklaagd: wel vijf keer heeft ze herhaald dat ze gisteren geen bezoek heeft gekregen. Ik wist dat broertje en zus andere verplichtingen hadden en wijzelf waren uiteraard ook niet vrij. Ik wist ook dat Nany onlangs bezoek had gehad van mijn zus maar dat was Nany blijkbaar weer vergeten. Ik legde haar uit dat mensen ook andere verplichtingen hebben en haar antwoord was: 'Dat weet ik wel, maar ik heb geen bezoek gekregen gisteren. Het was toch zondag gisteren hé? Wel, iedereen kreeg bezoek maar ik niet en er was een verpleegster die even met mij kwam babbelen omdat ze het zo erg vond dat ik helemaal alleen was.' 

Later kreeg ik een mail van zus Bie die pas naar Nany had gebeld en... bleek dat zij weer viel op een enthousiaste Nany die vandaag opnieuw heel veel had "beleefd" in verschillende "gemeenten" (ik heb al begrepen dat als ze van de ene "gemeente" naar de andere "wandelt", Nany eigenlijk bedoelt dat ze van de ene ruimte in het rusthuis naar de andere loopt - en uiteraard onderweg andere bewoners ontmoet). 

Nu stel ik me twee vragen: kan het inderdaad waar zijn dat verzorgpersoneel een bewoner erop wijst dat hij geen bezoek heeft terwijl alle anderen wel op stap zijn met familie? En trouwens, eens vertelde broertje me dat, toen hij Nany op een zondag bezocht, zij de enige was op haar gang die bezoek kreeg. Ikzelf heb daar nooit echt op gelet als we haar (ook telkens op een zondag) bezoeken!

En, tweede vraag: in het rusthuis waar schoonzus L. verblijft, zie ik nooit andere mensen rondlopen in de gangen. Daar vind je ook niet overal zithoekjes zoals bij Nany! Waar ontmoeten de bewoners elkaar daar dan? Enkel in de cafetaria? Zoveel mensen zitten daar nu ook weer niet (opvallend minder dan in het rusthuis waar Nany verblijft zelfs)! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten