dinsdag 14 september 2010

Statines

Ik beweer al lang dat Statines (medicijnen tegen een te hoge cholesterol) schadelijk zijn. Maar ja, wie ben ik? Ik heb geen medisch diploma en dus zullen geneesheren die zulke medicamenten voorschrijven het wel beter weten dan ik.

Deze avond organiseerde de gemeente Heers een lezing over de gevaren van Statines. Gegeven door… jawel, een arts.

Ik zag rondom mij echt ogen ‘opengaan’! Het meeste van wat ik heb gehoord, wist ik (of vermoedde ik) al, maar ik heb wel veel bijgeleerd over de werking van de medicijnen in kwestie en over de echte aard van cholesterol.

Ik had al gelezen dat Statines een negatieve invloed hebben op de vetvertering, op de spieren (en dus ook op het hart), op de aanmaak van belangrijke hormonen. Maar hoe ze dat precies deden, wist ik niet. Nu weet ik het: ze maken in de lever de  synthese van cholesterol inactief (tja, dat had ik kunnen weten, daarvoor worden ze immers genomen) en dat heeft al die zaken tot gevolg, vermits cholesterol een belangrijke rol speelt in die aanmaak (en dat wist ik niet).

Cholesterol hebben we nodig voor de vernieuwing van onze cellen, voor de aanmaak van vele hormonen, van bepaalde vitaminen, enzovoort. En op stressvolle momenten (bijvoorbeeld na een operatie) produceert onze lever meer cholesterol, gewoon omdat er meer nodig is, onder andere voor de vernieuwing van bepaalde cellen.

Ja, maar, de vraag die ik me altijd bleef stellen, was waarom artsen meestal een te hoge cholesterol aansprakelijk maken voor hartinfarcten. Artsen zouden, vertelde de ‘lector’,  te veel luisteren naar  vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie die, om te verkopen, de cholesterol-drempels steeds verlagen. Ze merken immers zelf dat hun medicijnen niet zorgen voor minder hartinfarcten!  Ik heb deze avond geleerd dat een hoge cholesterolspiegel (echt te hoge, want de huidige voorgeschreven norm zou dus veel te laag liggen) meestal te wijten is aan een gebrek aan LDL-receptoren in de cellen. Die LDL-cholesterol (wat meestal de ‘slechte cholesterol wordt genoemd) is de cholesterol die vanuit de lever gevoerd wordt naar de cellen. En die is dus ook zeer nuttig.

Bij het dichtslibben van bloedvaten is cholesterol dan ook niet het eerste probleem (dat vermoedde ik al nadat ik er al heel veel had over gelezen). Volgens onze arts zou de oorzaak eerder liggen aan ontstekingen in de vaatwand door een gebrek aan antioxidanten. Cholesterol zal dan proberen de vaten weer af te dichten (cel-vernieuwing).

Ze vertelde ons ook door wat we die Statines konden vervangen:

- door een gezonde voeding met veel antioxidanten en weinig of geen snoep of suiker

- door de juiste vetstoffen te gebruiken

- door sojalecithine en visolie

- door veel beweging, enzovoort.

Allemaal zaken die ik wist, en ik hoop dat Roger me nu zal geloven.

En nog een raad van onze ‘lector’:

- door niet te roken, want nicotine zou ontstekingen van de bloedvaten bevorderen (jawel, dat wist ik ook, en toch blijf ik roken: onze overheid moet maar eerst minder bemoeiziek worden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten