maandag 9 september 2019

Opzoekwerk

Na wat opruimwerk terwijl de wasmachine draaide, reden we tegen 13 uur naar de  gemeentelijke administratie van Heers.
Daar zouden we, samen met Elie, Michel, Georges en Benny (leden van de werkgroep WO I - II) de gemeentelijke militiedossiers van 1933 tot en met 1944 uitpluizen.

We hebben gewerkt tot iets voor 17 uur, het was boeiend werk en Roger is zelfs het dossier van zijn vader en zijn oom tegengekomen. Ikzelf zag in het voorbijgaan het dossier van een Renwa uit Horpmaal uit 1916. Omdat dat jaar ons niet aanbelangde, kon ik er niet lang bij stilstaan en ik ben zelfs de voornaam van die soldaat vergeten (jammer, anders kon ik hem opzoeken in de stamboom) maar dat betekent dus wel dat in 1916  al een Renwa in Horpmaal woonde (Renwa is de familienaam van mijn grootmoeder van vaderskant).

We zoeken naar mogelijke oud-strijders van Wereld Oorlog II. Uiteraard zijn we nog helemaal niet klaar: we werken binnenkort verder. Het is echt aangenaam werken: om te beginnen brengen Georges, Elie en Benny een scanner met zich mee, wat maakt dat we niets hoeven over te typen. De mannen werken goed door, en, al worden er tussendoor soms plaatselijke nieuwtjes uitgewisseld, roddelen heb ik ze nooit horen doen!

Thuis zorgde ik daarna voor een eenvoudig avondmaal (seldersoep met noten - ik had een rest selder over van onze osso bucco van vrijdag, gevolgd door een gehaktbroodje - rest van zaterdag - met broccoli).

Na nog wat lectuur op papier gekeken naar het wekelijks praatje van Crèvecoeur. Ik weet het, weer in het Frans.
Maar... ik ben wel verplicht mijn Frans te onderhouden! De laatste tijd praat ik die taal met bijna niemand meer (zelfs met moeder, broertje en zus Bie zijn we overgestapt van Frans naar Nederlands).

Deze keer bood Crèvecoeur een eerste middel aan om conditionering (door bijvoorbeeld de overheid) te doorgronden. Hij raadde aan het basispostulaat (een niet bewezen ponering - ik weet niet of dat woord bestaat, ik bedoel het "poneren"dus) van een redenering altijd in vraag te stellen.
Hij gaf enkele voorbeelden van postulaten die (soms pas na eeuwen) fout zijn gebleken:

- De aarde is het centrum van het universum (nu weten we dat het niet zo is)
- De observator heeft geen invloed op het geobserveerde (tegengesproken door de kwantumfysica).
- Het bewustzijn is een product van onze hersenen (men begint zich af te vragen of onze hersenen  niet delen van een algemeen bewustzijn capteren - een vraag die ik me al lang stel)
- Er bestaat maar één God (als er al een god bestaat uiteraard: eigenlijk een ander postulaat).

Dat laatste deed me terugdenken aan een heel interessant tekenfilmpje waar Hendrik ons liet naar kijken, ik denk vorige vrijdag.  Ik had hem gevraagd mij de link ernaar door te sturen maar dat is hij blijkbaar vergeten. Jongen, als je dit leest, zorg je daar nog even voor? Alvast heel fel bedankt!

Uiteindelijk keken Roger en ik naar de voorlaatste aflevering van Bancroft. Spannend!

Het was opvallend fris vandaag (ik heb een trui aangetrokken, en sokken) maar men belooft ons opnieuw enkele warmere dagen binnenkort.

3 opmerkingen:

  1. Een postulaat is een axioma.
    Je derde voorbeeld is wel zeer ongelukkig gekozen: niemand buiten enkele zweverige types begint zich dat af te vragen. Er is immers ook geen enkele aanwijzing voor, in tegenstelling tot wat jij als postulaat noemt, waar steeds meer bewijs voor is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik dacht het al, dat ik "axioma" moest schrijven! Terwijl ik schrijf op mijn blog ben ik meestal tegelijkertijd met Roger aan het praten (hij vindt "praten" blijkbaar vooral interessant als ik aan het schrijven ben! ;-)

    Mijn derde voorbeeld is niet zo slecht gekozen hoor! Oei, nu doe ik precies of ik het zelf heb gekozen, nee, het was die Crèvecoeur!

    Alle volkeren hebben altijd al aangenomen dat er een god is.
    De laatste tijd denkt men dat zulk "axioma" verkeerd was... maar tegelijkertijd denken sommige geleerden dat niet onze hersenen ons bewustzijn voortbrengen maar dat ons brein ons verbindt met "een bewustzijn". Ikzelf stel me alleen vragen die, hoop ik, snel beantwoord zullen worden.

    Ik hoop echt dat Hendrik me een link stuurt naar dat filmpje dat we, ik denk vrijdag, bekeken! Ik wil die link heel graag plaatsen op deze blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nadat mijn vriend van een jaar het met me had uitgemaakt, kon ik nauwelijks praten zonder te huilen. Ik voelde me verblind en wist niet wat ik moest doen. Ik wist niet of ik hem terug kon krijgen en de angst was ondraaglijk. Ik zocht het internet af en na het lezen van talloze artikelen en websites over spreuken, kwam ik Heer Zakuza nummer + 1 (740) 573-9483 tegen. Ik wilde onze relatie terug en daarom wilde ik ervoor zorgen dat ik alle mogelijke begeleiding en middelen had om dat te doen. Heer Zakuza verzekerde me dat mijn vriend bij me terug zou komen. Dus ik volgde de instructies en plannen die Heer Zakuza voor me had opgesteld en binnen 48 uur waren we weer bij elkaar en we zijn zo verliefd! Ik weet dat het niet altijd zo snel gebeurt, maar Heer Zakuza zei dat hij spreuken effectief zijn en dat deed het ook! Ik ben zo dankbaar en ik kan zeggen dat als je het uitgemaakt hebt en die persoon terug wilt krijgen, Heer Zakuza de beste is! Ik zal nooit vergeten hoeveel hij me heeft geholpen! E-mail hem nu via: lordzakuza7@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen