dinsdag 10 september 2019

Glycatie

Ik kwam die term al vaak tegen in Franstalige teksten.

Hoewel ik doorhad dat het een heel ongezond fenomeen is, begreep ik tot nu niet heel goed waar het over ging. Ik wist wel dat het een resultaat was van te veel suiker, frieten of chips eten of zelfs barbecueën (maar, zo had ik ergens gelezen, het vlees eerst een poosje laten marineren, zou helpen tegen die glycatie).

Vandaag moest ik er weer wat over opzoeken (jawel, soms moet ik geneeskundige termen - en zelfs meer dan "enkele woorden" - vertalen). Uiteraard zocht ik weer in het Frans.

Deze avond echter besloot ik eindelijk eens naar de Nederlandse term te googelen.

En weet je wat? Ik kwam allereerst terecht op de site van de apotheek van broertje. Daar las ik dit.

Dat me niet echt bevredigde om eerlijk te zijn, waardoor ik verder googelde en op deze vrij interessante uitleg viel. Ik las er over hoe glycatie (een chemische reactie) ontstaat en hoe het zorgt voor onder andere een snellere veroudering, eventuele vaatproblemen en zelfs kan uitmonden in diabetes (maar dat had ik uiteraard al vaker op Franstalige sites gelezen). 

Wat ik op die laatste site niet las, was hoe bijvoorbeeld frieten eten ook kan leiden tot glycatie (wat ik vroeger al wel had gelezen, maar dan weer in het Frans). Ik weet dat het iets te maken heeft met acrylamide maar het fijne ervan ken ik niet. En heb ik niet meteen gevonden deze avond (en nu zoek ik niet verder: ik moet nog enkele mails van vrienden beantwoorden).

Maar eerst nog even dit. Ik moest, na al dat opzoeken, terugdenken aan het laatste bezoek van broertje. Toen legde hij mij uit hoe hij op zes maanden tijd 20 kilo was vermagerd zonder honger te lijden.

Hij vertelde me toen ook dat hij nog maar zelden bier dronk omdat de glycemische index van bier vrij hoog ligt. Dat klopt, heb ik onlangs ergens gelezen, maar de glycemische lading ervan is zo laag dat, ondanks de hoge glycemische index, bier weinig invloed zou hebben op de bloedsuikerspiegel (ik hoop het, want ik drink graag bier). Broertje vertelde me toen ook dat hij categoriek weigert suiker in al zijn vormen te eten als hij bij mensen op bezoek is. Hij weigert gewoon aardappelen, brood, rijst, deegwaren, gebak, ... te eten.

En ik bewonder hem daarvoor. Zelf durf ik dat niet. Vorige zondag heb ik bijvoorbeeld weer een beetje rijst gegeten, net zoals de dag ervoor in onze gevulde paprika's. Maar kom, ik hoef geen 20 kilo te vermageren...

En nu ga ik echt naar mijn mailbox!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten