donderdag 14 oktober 2010

Aids zou een soort rechtvaardigheid zijn

Iets in die aard zou aartsbisschop Leonard geschreven hebben in zijn laatste boek. Of hij precies dat bedoelde, zal ik pas weten als ik zijn eigen woorden heb gelezen, want die kregen we bij het journaal, dat zo afgaf op die uitspraak, niet te horen.

Deze avond ging Roger naar een gebedswake voor een achternicht van hem, in een buurdorp. Ikzelf bleef thuis, ik had immers nog wat werk. Een uurtje later kwam Roger binnen met de mededeling dat ik onmiddellijk mijn jas moest aantrekken: we werden verwacht bij Liliane en Paul die ook op de gebedswake aanwezig waren.

Wij daar dus naartoe. Liliane is de vrouw met wie ik geregeld zuster Godwine bezoek. Lekker wijn gedronken, kaas en salami gegeten, en vooral veel gebabbeld. En uiteraard ging het ook over de uitspraak van Leonard. Maar dat ik nog veel meer  bedenkingen heb bij de reacties van de VRT dan bij de uitspraak van de ‘Monseigneur’ leek iedereen (behalve Roger, daarvoor kent die mij te goed) te verbazen!

Nee, ik geloof niet in een straffende God. Ik denk dat we onszelf al die kwade gevolgen van onze daden op de hals trekken. En geef toe dat een bepaalde levenshouding (die, ik geef het toe, door ons ‘68-ers’ werd ingevoerd) voor veel miserie heeft gezorgd. En die miserie treft niet alleen degenen die ‘misdoen’.

Heeft Leonard dat bedoeld? Dan geef ik hem gelijk. Het is niet omdat er veel onschuldige slachtoffers zijn van AIDS dat de oorzaak niet mag gezocht worden bij mensen die het wel ‘gezocht’ hebben!

Zo is het ook niet  omdat er veel onschuldige slachtoffers zijn van de ‘opwarming’ dat men die opwarming niet mag wijten aan bepaalde handelingen van bepaalde mensen (ik heb daarover wel mijn twijfels, maar ik wilde gewoon de vergelijking maken).

En ook al zou Leonard er volledig naast zitten, dan heeft hij nog het recht in zijn boek te schrijven wat hij denkt.

Ja, maar, wordt dan geopperd, hij wordt met ons belastinggeld betaald. Oké, en wat dan nog? Er bestaan leraars die zaken verkondigen waar ik niet mee akkoord ga, er zijn politici die ik niet kan luchten, sommige schrijvers die subsidies krijgen, schrijven zaken waar ik het niet mee eens ben. Mogen al die mensen dan niet meer hun mening verkondigen omdat ze van belastinggeld leven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten