woensdag 20 oktober 2010

Els Clottemans schuldig verklaard

Ik zou nooit van een Assisenjury willen deel uitmaken. Oordelen over iemand anders, laat staan iemand veroordelen, gaat echt in tegen mijn weinige principes.
We hadden het nog daarover tijdens het avondetentje van de KVLS vorige zaterdag. Willy (nu op pensioen, maar vroeger bij de politie van Hasselt) is ervan overtuigd dat Els Clottemans die 'parachute-moord' gepleegd heeft. (zie ook: http://www.hln.be/hln/nl/8716/Parachutemoord/article/detail/1172199/2010/10/20/ELS-CLOTTEMANS-SCHULDIG.dhtml)
Ikzelf heb tot aan het einde het 'gevoel' gehad dat Els Clottemans het niet gedaan had. Een gevoel, niets meer, akkoord, maar hadden de juryleden meer dan een 'gevoel'? Er is geen enkel bewijs!
Ik zei vorige zaterdag tegen Willy: 'Ik wil niet verplicht worden iemand te veroordelen!', waarop hij antwoordde: 'Hoezo, zou je jouw kans laten voorbijgaan om te proberen iemand te laten vrijspreken als je overtuigd bent van zijn onschuld?'
Nee, uiteraard niet, en zo had ik het nog niet bekeken: ik dacht echt dat de juryleden moesten komen tot een consensus. En in dat geval zijn de 'nee-denkers' altijd in de minderheid volgens mij, omdat de meerderheid zich toch laat beïnvloeden door de advocaten.
Blijkbaar was ik niet op de hoogte van de gang van zaken: het gaat over een meerderheid die beslist over het feit of de verdachte schuldig is of niet.
Maar... als echt de 'meerderheid wint' (wat een sarcastische zin in dit geval!), laat zij zich dan ook niet beïnvloeden door de 'beste' advocaten? Spelen bij die mensen dan meer dan 'gevoelens'?
Roger troostte me wel toen ik het verdict hoorde: 'Wees gerust, die Els komt na 10 jaar vrij, en dan is ze nog maar 36 jaar!'. Jawadde! Hij bekijkt het natuurlijk als jurist, ik als mens. 10 jaar van je leven moeten verliezen??? Omdat sommige mensen, zonder echte bewijzen van jou een moordenaar maken?
En kan ik nog gerust leven? Stel dat hier in de buurt een moord begaan wordt en dat ik verdacht word (alleen het feit dat ik dit schrijf, kan me al verdacht maken), kan ik dan rekenen op een correcte rechtspraak?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten