zaterdag 17 maart 2012

Ergernis

Hoewel het mij niet altijd lukt, probeer ik bewust mij aan niet te veel zaken te ergeren. Maar deze middag lukte dat helemaal niet!

Nog voor onze ultrakorte wandeling na een vrij lange zoektocht wilde ik mijn (zoals dat hier heet) “btw-listing” online indienen. Dat is een lijst btw-verschuldigde klanten mét de bedragen van de respectieve facturen, die je elk jaar aan de fiscus moet meedelen. Sinds enkele jaren moet dat verplicht online gebeuren. Normaal gezien zou ik zoiets toejuichen…

Maar die websites van de overheid zijn echt niets waard. Helemaal niet gebruiksvriendelijk om te beginnen. En niet praktisch: de totalen moet je  nog zelf berekenen! Is dat niet ongelooflijk? Voor mijn eigen boekhouding en die van de KVLS heb ik, die niet veel ken van informatica,  immers gezorgd dat ik zelf niets meer moet berekenen. Waarom is dat dan niet mogelijk op een overheidssite? 

Enfin, na wat zoeken kwam ik op de juiste bladzijde van de website terecht (ik doe die aangifte maar 1 keer per jaar, en het is telkens zoeken). Ik vulde de eerste klant in met alle gegevens. Daaronder stond “Totaal” met een * dat verwees naar een bijna niet zichtbare nota: “verplicht in te vullen”. Heb ik de vorige jaren dezelfde fout gemaakt? Ik weet het niet meer, maar nu vulde ik daar dus het subtotaal in (en dacht – sorry –: “Shit! Als ik telkens het subtotaal moet invullen, heb ik nog heel wat rekenwerk”, want uiteraard had ik in Excel al alle  totalen laten berekenen, zodat ik alles kon invullen door te kopiëren en te plakken).

Ik klikte op “volgende” voor de volgende klant. En kreeg geen respons. Helemaal bovenaan mijn scherm zag ik ineens dat ik eerst de eerste klant moest “toevoegen”, en dat totaal dan toch nog niet mocht invullen.
Oké, toevoegen, maar hoe? Ha ja, naast die lijn stond inderdaad een minuscuul plusteken, en dat bleek een “knop” te zijn.

En ik dus maar klanten en cijfers toevoegen tot ik eindelijk  een “totaal” kon kopiëren en plakken.

Weer verscheen er helemaal boven mijn scherm, bijna niet zichtbaar, een bericht: “geen enkele fout gevonden”. Dat herinnerde ik me van vorige jaren. En ook was ik dit jaar via Internet Explorer geweest, want ik wist nog dat ik vorig jaar via Mozilla Firefox bot had gevangen, en alles had moeten herdoen via Internet Explorer!

Zover was ik dus al. Nu moest ik nog tekenen, dat herinnerde ik me.
En inderdaad, ik kreeg het bericht dat ik nadat ik op de knop “verzenden” zou geklikt hebben, nog moest tekenen.

Ik klikte op “verzenden”… en toen kreeg ik te lezen dat… ik  na het verzenden moest tekenen. Maar nergens zag ik een link voor die handtekening.

Kort daarop verscheen, weer helemaal bovenaan, een ander bericht: “fout 501”.

Ik zocht overal in dat venster naar een uitleg over die “501”, maar vond niets. En dus klikte ik op “één bladzijde terug” in de browser. En dan weer naar die overheidssite.

En ik kreeg het bericht dat ik dat niet mocht doen, dat ik “het menu” moest volgen. Maar dat “volgen” was dus duidelijk mislukt (“naar de knoppen”, zeggen ze in Antwerpen, en dat is hier heel toepasselijk)!

Ik herbegon dus, helemaal van in het begin, en was al redelijk over mijn toeren, want die lijst moet voor 31 maart ingediend worden of je krijgt een fikse boete!

Maar ik maakte precies hetzelfde scenario mee. En weer diezelfde “fout 501”.

Ik weet dat de site van de fiscus onlangs werd getroffen door een serieuze virus. Heeft het daarmee te maken? Maar dan hadden ze ons toch even mogen waarschuwen? In plaats van mij (en misschien veel andere zelfstandigen) meer dan 1 uur werk te laten verliezen!

Maar ik moet dus nog voor het einde van de maand weer door die nachtmerrie van een website gaan!

En… Hoeveel zou voor die website betaald zijn geweest?

Ik was het in elk geval wel grondig beu… en was heel blij toen Roger een wandeling voorstelde die we eigenlijk niet gemaakt hebben. Glimlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten