vrijdag 30 maart 2012

Naar Orp-Jauche

Onlangs, onder weg naar Lincent, zagen we een afslag naar Orp-Jauche. We besloten vandaag daar even te gaan wandelen. Dus weer in Wallonië.
Kort nadat we de snelweg hadden verlaten, kwamen we in een dorpje aan, en vermoedden dat het Orp-Jauche was (we hadden op een plaatje gezien dat we “Orp-le-Grand”, met daaronder “Orp-Jauche” binnenreden), of minstens Orp of Jauche (samengestelde dorpsnamen wijzen er meestal op dat een dorp uit minstens twee kernen bestaat). Het minuscule dorpje, met zijn nogal bouwvallige kerk en mooie huizen, stond me meteen aan. Wel leek het of ze daar weinig mensen van buiten het dorp zien: alle gordijntjes werden stiekem opzij geschoven! Maar de mensen die op straat waren (weer veel meer dan in onze dorpen, hoewel het vrij koud was) zegden allemaal heel vriendelijk goeiendag.

We wandelden het dorp door (het was echt heel klein) en genoten van de vele mooie huizen, de opvallende schuur in “tuffeau de Lincent”, en van wat we eerst dachten een kasteeltje te zijn, maar in feite een groot landhuis bleek.

P3301166

P3301167

Maret, Avenue Henri Pirard: mooie schuur in Lijsemse steen (tuffeau de Lincent). Zij zou dateren van 1639

Maret, Avenue Henri Pirard: boven de poort van de schuur leest men "Anno 1639"

P3301175 Foto’s Roger

Maar nog steeds vroegen we ons af in welke deelgemeente van Orp-Jauche we zaten (nergens konden we het uit opmaken). Dat het niet de hoofdgemeente was, hadden we begrepen omdat we ergens een richtingaanwijzer naar het “centrum” zagen staan.

In dat dorp was er ook een straat genaamd “Avenue Henri Pirard”! “Kindjes”, die straat is waarschijnlijk vernoemd naar jullie bed-overgrootvader! Glimlach Een overgrootvader van Roger heette immers zo!

P3301174 Foto Roger

We merkten dat tussen twee huizen een GR-wandelpad liep en gingen het dus even verkennen.

P3301177 eigenaardige tunnel die we op het pad zagen

P3301176 Foto’s Roger

Omdat het pad nergens een aftakking bleek te bieden terug naar het dorp, keerden we na een klein half uurtje op onze passen terug. We hadden wel één zijpad gezien, maar dat liep dood op de “Ghete” zoals het in die buurt geschreven wordt (in dorpen die dichter bij ons liggen, staat er altijd “Gette” - “Gete” in het Nederlands).

Toen hadden we natuurlijk al door dat we niet in het centrum van “Orp-Jauche” zaten, maar wisten we nog steeds niet in welk dorp dan wel. Thuis, na het avondeten, terwijl ik weer eens probeerde mijn “BTW-listing” in te dienen online (wat weer het bericht “fout 501” als gevolg had en mij zo ergerde dat ik een mail stuurde naar de BTW-dienst), heeft Roger het opgezocht. Dat mooie dorpje heet Maret!

We volgden met de auto de aanwijzingen naar het “centrum” en kwamen terecht in wat wel een stadje leek. Ik dacht dat we nu wel in hartje Orp-Jauche moesten zijn, maar nee, we bevonden ons weer in een andere deelgemeente: Orp-le-Grand met zijn Romaanse kerk.

Orp-le-Grand: Romaanse Saint-Martin en Sainte-Adèle kerk (http://www.orp-jauche.be/loisirs/tourisme/les-sites-touristiques)

Orp-le-Grand, Place du XIe Dragon Français: herenhuis

Orp-le-Grand, rue Soldat Virgile Ovart Foto’s Roger

Na een heel korte wandeling reden we verder naar Jauche, waar we een aanwijzing naar gezien hadden. In feite was Roger meer bekoord door een andere aanwijzing, namelijk naar Folx-les-Caves, waar mergelgrotten zouden te vinden zijn. Maar die route reed dus eerst door Jauche (Geten).

Geten (Jauche): de baljuwwoning In Jauche: het toegangsgebouw tot een nu verdwenen kasteel, vlak naast de kerk (foto Roger)

De kerk was open en weer vond ik daar een beetje spirituele rust. Kerken blijven voor mij toch bijzondere plaatsen!

Geten (Jauche): De classicistische Sint-Martinuskerk uit 1763-1766 met een arduinen doopvont uit 1571

Geten (Jauche): De classicistische Sint-Martinuskerk uit 1763-1766

Geten (Jauche): De classicistische Sint-Martinuskerk uit 1763-1766

De classicistische Sint-Martinuskerk uit 1763-1766 met een arduinen doopvont uit 1571 Foto’s Roger

Maar… in feite reden we naar Folx-les-Caves! En vooral naar die grotten. Die we met veel moeite vonden. Helaas, ze bleken vandaag gesloten (gelukkig voor mij eigenlijk, want mijn maag was al aan het rammelen van de honger!). Dat is dus voor een van onze volgende uitstappen!

P3301197 Foto Roger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten