vrijdag 23 maart 2012

Onze Lieve Heer begrijpt geen Vlaams (19)

Mijn zusje wordt omwille van haar Frans accent gepest door haar leerkracht

Eigenaardig genoeg namen mijn vriendinnen het mij niet kwalijk dat ik niet had deelgenomen aan de betoging. Ze vonden het hoogstens een beetje vreemd. Wel vertelden ze enthousiast over de manifestatie: elk meisje was er van overtuigd dat ze wel op tv zou te zien zijn.

Thuis keken we niet, nooit, naar de BRT, en die avond ook niet, wel naar een of andere serie op de RTB. Ik kan me niet herinneren of we ook, zoals gewoonlijk, hebben gekeken naar “Le journal télévisé”. Waarschijnlijk niet, want ik vermoed dat die ook wel beelden zal uitgezonden hebben van de massabetoging en dat zou me opgevallen zijn! Papa wist wel naar wat hij ons wel of niet liet kijken!

Mijn zusje kreeg na die betoging (of was het nog daarvoor?) wel te maken met vijandigheden vanwege bepaalde leraressen. Zo was er een bepaalde ‘juffrouw P.’ een erge flamingant naar het schijnt, die mijn zus eens iets liet voorlezen en dat tegelijk opnam op een bandrecorder. Daarna liet ze de tekst horen aan de hele klas, als voorbeeld van “hoe je zeker het Nederlands niet mocht uitspreken”! En zeker die lelijke Franse ‘R’ mochten de andere leerlingen niet nabootsen (en dan te denken dat ik in 2006 ergens las dat een doctoraatsonderzoek had vastgesteld dat die huig-R opgang maakt in Vlaanderen, zonder te spreken van Nederland waar die klank ook helemaal niet gerold wordt zoals door de Vlamingen).

Diezelfde ‘juf’ (pas afgestudeerd?) was duidelijk ook een felle aanhanger van “Leuven Vlaams” want eens vertelde ze haar klas, daarbij mijn zus aanstarend, dat de leerlingen beter rotte tomaten zouden smijten naar het hoofd van die Franskiljons, net zoals zij destijds gedaan had in Leuven.

Béatrice werd steeds meer geplaagd door haar klasgenootjes en op een dag brak ze in de klas in tranen uit. De leerkracht kwam een emmer naast haar zetten: daarin kon ze de tranen opvangen om daarna de klas te dweilen!

Ik begrijp wel ergens wat die lerares bezielde: de Franskiljons deden hier in Vlaanderen echt of ze hadden het voor het zeggen. Maar langs de andere kant, een meisje van rond de 13 jaar, dat er zelf niets kan aan doen dat ze in het Frans was opgevoed, zo vernederen, vind ik beneden alle peil!

En ik begreep dat niet van Vlamingen. Als ze zelf het gevoel hadden zo vernederd te zijn geweest, waarom vernederden ze dan op hun beurt  onschuldige kinderen (want ik dacht uiteraard terug aan mijn episode met die wiskundelerares en het berekenen van de oppervlakte van een vierkant)? Was dat een "oog om oog, tand om tandreactie"?

Maar hier ging het tegelijk toch ook om indoctrinatie van jonge leerlingen, én om het vernederen van een onschuldige leerlinge door haar leerkracht zelf. Dat kon volgens mij niet door de beugel! Toch heb ik daar thuis nooit over gesproken (ik weet niet of mijn zus het wel gedaan heeft): het was me duidelijk geworden dat ik er zelf moest achter zien te komen wat er allemaal gaande was tussen Nederlands- en Franstaligen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten