zaterdag 23 juni 2012

Almudévar

23 juni 2012

Deze ochtend reden we richting Zaragoza, niet langs de snelweg maar via de gewone weg in de Hoya de Huesca.

In het stadje Almudévar hielden we halt. We klommen meteen tot het hoogste punt, waar zich een kerk van de 12de eeuw bevindt, palend aan de resten van een Arabisch kasteel.   Roger maakte enkele foto’s en ik zag, buiten de ontelbare zwaluwen, een zwarte ooievaar voorbijvliegen. Die zie je niet vaak.

P6232304

P6232302

P6232297 Foto’s Roger

Van daarboven kreeg je ook een mooi overzicht van het dorp waar de mensen begonnen op straat te komen. We zagen een heel oude vrouw, helemaal krom, steunend op een stok, moeizaam  en traag lopen. Ging ze het brood voor haar middagmaal kopen?

P6232296

P6232300 Foto’s Roger

Achter de kerk bevond zich een mirador met een prachtig uitzicht op de Hoya. Eigenaardig genoeg kwamen op die mirador een paar schouwen en verluchtingspijpen uit. Toen we weer naar beneden gingen, merkten we dat onder die mirador een paar half ondergrondse huizen stonden.

P6232303  Foto Roger

Er stond ook een huis met dezelfde “troncoconica” schouw als de huizen in Catalañazor. Alleen was de basis van deze schouw veel minder breed dan daar.

Uiteraard gingen we iets drinken op de geanimeerde Plaza de España. Iedereen leek daar op de paar terrasjes samen te komen. Net zoals de anderen gingen we een biertje halen in de (donkere) bar en kwamen het buiten opdrinken (op die manier betaal je de barprijs). In de bars zelf zit bijna niemand meer: veel Spanjaarden zijn rokers. Ik vraag me echter af hoe ze dat oplossen in de winter.

Daarna kwamen we terug naar Huesca. Ik ontmoette weer de jonge Engelsman en maakte een praatje met hem. Hij is leraar en geeft een taalbad Engels aan studenten van de universiteit. Voor twee weken was hij ook in Sevilla en toen was het er echt te heet: rond de 40°C!

De temperatuur die tot dan zeer aangenaam was geweest, liep hier weer naar de 33°C. Wij vonden echter verkoeling in de Mercadona: het was immers tijd om onze provisie droge Oloroso in te doen… en Horchata. We hebben dus aan jou gedacht, Zeger! Wees niet jaloers, andere “kindjes”: we hebben voldoende flessen gekocht.

In Sevilla had ik uitgekeken naar Horchata in de bars, maar ik heb er geen gevonden, althans geen granizado. Zou dat minder gedronken worden tegenwoordig?

Na onze zoektocht (vermits onze vertrouwde Mercadona te weinig in voorraad had, hebben we moeten zoeken naar een andere Mercadona – er zijn er verschillende in de stad) gingen we nog eens iets drinken in de calle de Galicia (en mensen bekijken). Vanop het mooie plein aan de andere kant van de Soto dat we enkele jaren geleden hadden ontdekt, was vreselijk luide muziek te horen. Was er een foor? We zijn niet gaan kijken.

Het terras zat vol. Mensen met kinderen, vrouwen met hun moeder, eenzame vrouwen, oude mannen, koppels. Het leek weer of de  hele stad op stap was. Typisch is dat vlak voor het avondmaal.

Wij hebben weer eens bij de tent gegeten. En op dit ogenblik komt er veel lawaai, geroep en gejuich uit de bar van de camping. Mensen zijn naar ik weet niet welke voetbalmatch aan het kijken. Ongelooflijk hoe ze daar in opgaan! Ik heb dat nooit begrepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten