zaterdag 6 oktober 2012

Over taalverloedering en strijken

Het regende weer de hele dag, dus heb ik eindelijk de strijk weggewerkt. Omdat ik dat zo’n zinloze bezigheid vind (ik weet dat de meeste vrouwen daar niet mee akkoord zullen gaan, daarover straks meer), probeer ik voor mezelf altijd de pil te vergulden door ondertussen naar de radio te luisteren.

Wat heb ik me vandaag weer geërgerd aan wat ik hoorde op de VRT! Mijn handen waren druk bezig en ik kon dus niets noteren (en mijn geheugen is een zeef) maar ik heb één voorbeeldje van de taalverloedering waar ik getuige van was, onthouden: ‘Ze hadden de microfoon tussen vetplanten verborgen voor speciale effecten te bereiken’! Geen wonder dat ik (en alle anderstaligen) het zo moeilijk hebben om fatsoenlijk Nederlands te leren als de kanalen die ons goede voorbeelden zouden moeten aanreiken hun taal zo laten verloederen!

Over dat strijken nu. Ik weet dat veel vrouwen rustig worden van die karwei. Ik niet. Ik strijk dan ook zo weinig mogelijk. Toen we nog maar pas samenwoonden, vroeg Roger mij waarom ik spijkerbroeken streek. Tja… omdat ik dat zo had geleerd van mijn moeder. Hij wees me erop dat na een uurtje dragen je niet meer zag of die broek wel of niet gestreken was geworden. Ik observeerde het en warempel, hij had gelijk! Dus die broeken ontsnapten later aan de strijk.

Tot enkele jaren geleden streek ik echter nog alle zakdoeken. Op een zeker ogenblik vroeg ik me af, in gezelschap, waarom ik zo dom was. Een vrouw antwoordde me dat ze dat helemaal niet dom vond: ‘Wat zou jij zeggen als je iemand een verkreukelde zakdoek uit zijn zak zag halen?’ En ik: ‘Dat die persoon die zakdoek al gebruikt heeft die dag!’ De vrouw in kwestie wierp me een bijna boze blik toe, maar ik zag de mannen in het gezelschap gniffelen. Sinds toen horen zakdoeken hier bij de zaken die niet meer gestreken worden, zoals ondergoed, lakens, handdoeken, spijkerbroeken, truien en t-shirts.  Al die zaken worden goed gestrekt te drogen gehangen, snel (en goed) opgeplooid of opgerold – de beste methode voor bijvoorbeeld t-shirts. In feite net zoals ik met de hele was doe als we op reis zijn en ik een hele maand zonder strijkijzer verder kan!Glimlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten