vrijdag 1 februari 2013

Mijn linzensoep

Ik heb dit recept zelf ontworpen nadat we in Labastida, in 1975, een dergelijk gerecht hadden genuttigd. Volgens Roger lijkt het heel fel op wat we daar aten, en volgens zijn zus die met een Spanjaard is getrouwd, komt mijn recept ongeveer overeen met dat van haar schoonfamilie. Misschien is het wel iets minder vet: altijd die zorg om Roger zijn gezondheid hé!

Hier gaan we dan:

Ingrediënten per persoon:

60 gr linzen

1 dikke ui (in niet te kleine stukjes)

1 teentje knoflook

1 tomaat*

1 aardappel (zeker in vier gesneden, en liefst nog kleiner)

1 wortel (optioneel en in stukjes gesneden)

1 koffielepel olijfolie

En daarbij:

1 ring chorizo (in kleine stukjes gesneden)

Een beetje peterselie

Paprikapoeder

1 bouillonblokje

Een snuifje zout

Een beetje peper

Water tot de linzen flink onderstaan.

Bereiding:

Olijfolie verwarmen, daarin de ui en de teentjes look glazig laten worden.

Chorizo, tomaten (en eventueel wortels) erbij doen.

Aardappelen toevoegen.
Flink roeren om aanbakken te vermijden.
Linzen toevoegen, water, peterselie, bouillonblokje, zout, peper en paprika**

Nog even roeren en water toevoegen tot de bereiding meer dan onder water staat.
Ongeveer twee uur laten koken***

Je verkrijgt een vrij dikke maaltijdsoep, die ik opdien – uiteraard in diepe borden – met lepel, mes en vork.

* ik neem normaal gewoon een blik gepelde tomaten, meestal is dat genoeg voor de disgenoten, en dat kleurt het gerecht mooi rood.

** Als je relatief veel chorizo gebruikt, hoeft er zelfs geen paprika bij (chorizo bevat veel van dat kruid) maar als je bv. slechts één ring chorizo gebruikt voor zes personen, kun je er beter vrij veel paprika bij doen.

*** In een snelkoker precies 35 minuten na de ‘stoomstoot’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten