vrijdag 21 maart 2014

Spiritualiteit en natuur

Deze ochtend trotseerden we de regen en de kou om naar de uitvaart te gaan van de moeder van de voorzitter van Heemkunde Groot Heers. Het werd een heel mooie, sobere mis, voorgegaan door onder andere Marc Lateur, de “pastoor van Heks”. Hoewel Roger en ik achter een pilaar zaten (overvolle kerk in Horpmaal, waar ook mijn achter-achter-neef Nestor aanwezig was),  en we dus de mimiek van Marc Lateur niet konden zien, werd ik echt bekoord door zijn homilie! Die man doet me denken aan Pater Inghels, onze pastoor in Matadi, en aan Soetewey, onze pastoor in Antwerpen. Als ik in Horpmaal zou wonen, ik zou misschien opnieuw geregeld naar de mis gaan. Wat de charismatische Lateur vertelt, staat immers zo dicht bij mijn eigen beleving van het geloof!

Terwijl ik later werkte voor de KVLS, en Roger zijn fototoestelletje – degelijk gerepareerd - werd geleverd (ik had het echt niet zo snel terugverwacht!), merkte Roger ineens op dat het niet meer regende. Ik staakte meteen mijn werk en stelde een wandeling voor.

Alleen de koude moesten we nu nog trotseren (wat een verschil met het bijna zomerweer van gisteren!).

Het werd weer het mooie Kerniel, van waar we naar het klooster van Colen wandelden.

P3210051

P3210053

P3210066 (2)Behalve de laatste, foto’s Roger

We liepen terug naar de kerk van Kerniel via de vroegere spoorweg.

P3210060 Foto Roger

In het dorp merkten we, onder andere veranderingen, op dat het vervallen huisje in de “Leemzaal” zou omgebouwd worden tot een “zonevreemde woning”.

P3210061

P3210062 Foto’s Roger

En toen kwamen daar ineens de auteurs van de heel mooie blog “Wandelgroetjes uit Borgloon” in omgekeerde richting aangewandeld. We bezoeken regelmatig hun blog, zij hebben een paar keer gereageerd op mijn blog, we hebben elkaar een paar keer ontmoet op evenementen in de buurt, maar ik denk dat ze nooit de link hadden gelegd tussen deze blog en de mensen (ik bedoel wij dus)die ze toen tegenkwamen. Deze keer wel… En dat mondde uiteraard uit in een praatje: ze gaven ons tips voor wandelingen, een plek waar we al bloesemende perenbomen kunnen bewonderen, en interessante toekomstige evenementen in de buurt. Eigenlijk had ik al meteen willen gaan kijken naar die bloesems… Maar het was tijd om naar huis te rijden. Ik had immers nog werk voor de boeg en moest nog koken (eigenaardig, dat laatste beschouw ik blijkbaar niet als zijnde “werk”, zeker niet als ik kan improviseren, zoals deze avond).

Ik heb ook nog gemaild naar Roland Duyck. Ik mag een uittreksel uit zijn boek publiceren als het dient voor persoonlijk gebruik, antwoordde hij me. Waarop ik hem gevraagd heb of hij een publieke blog wel als “persoonlijk gebruik” bestempelt. Ik wacht nog op antwoord.

1 opmerking:

  1. 25/2/1015:
    Roland heeft niet meer gereageerd, dus dat uittreksel plaats ik maar niet! :-(

    BeantwoordenVerwijderen