maandag 10 maart 2014

Toch vitamine B12 in groenten?

Terwijl ik deze avond nog naar een intrigerende aflevering van Star Trek keek, mailde Roger mij de URL van een blog waarvan de inhoud mij erg interesseert.

Ik las er onder andere iets bijzonders over vitamine B12, de vitamine die veel vegetariërs en veganisten missen: (ik kopieer)

Tot slot een mooie anekdote uit dit boek: Het is al langer bekend dat veganisten problemen kunnen krijgen met de opname van voldoende vitamine B12. Deze vitamine is namelijk bijna exclusief in dierlijke producten te vinden. Orthodoxe Hindoes die een strikt veganistisch dieet volgden hebben in hun thuisland India geen gezondheidsproblemen. Na emigratie naar Engeland traden echter symptomen van vitamine B12 deficiëntie op, voor de liefhebber: megaloblastic anemia. Wat was nu de oorzaak? Door de grotere toepassing van pesticiden in Engeland bevatten de groenten daar minder insecten en andere kleine dieren dan in India. De Indiase veganisten kregen dus voldoende vitamine B12 binnen door het eten van kleine diertjes die op hun groenten aanwezig waren! Na overschakeling op de schonere Engelse voedingsmiddelen kregen ze een gebrek aan vitamine B12 doordat ze geen insecten meer aten.”

Mij lijkt dat plausibel! Om meer te lezen op die blog, klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten