woensdag 24 september 2014

Over tante Germaine zaliger en een circus

Het heeft lang geregend vandaag. In mijn hart regende het ook: we vonden deze middag de overlijdensaankondiging van tante Germaine in de brievenbus.

Tante Germaine was niet echt mijn tante. Ze was de dochter van een goede vriendin van Marraine (mijn grootmoeder van moederskant) en werd, hoewel ze tien jaar ouder was dan zij, een heel goede vriendin van mijn moeder Nany. Haar man werd mijn peter. Haar dochter Paulette was voor mij mijn bijna zes jaar oudere “nicht”. Mijn lieve, altijd goedgeluimde Tante Germaine was in augustus 93 jaar geworden.

Ze ging maandag over in haar slaap tijdens haar middagdutje, nadat ze toch blijk had gegeven haar overlijden voorvoeld te hebben: ze had haar dochter en schoonzoon nog speciaal bedankt voor hun goede zorgen voor ze die middag naar haar eigen flatje in hun kangoeroewoning trok. Richard, de echtgenoot van Paulette, trof haar zielloze lichaam aan dat zich vlak voor het overlijden zo comfortabel mogelijk had genesteld in bed.

1960, Brugstraat, midden Peter & Bomma

Gouden bruiloft van Karel en Eulalie, de ouders van Germaine. Dat was in 1960, kort nadat wij uit Congo terugkwamen. In het midden Karel en Eulalie (die we Peter en Bomma noemden). Tweede van rechts op de derde rij en meer dan een beetje verscholen, tante Germaine. Vooraan, van links naar rechts, Richard (toen de verloofde van Paulette), mijn zusje, Paulette en ik. Ik weet niet wie de foto heeft gemaakt: Nononc of mijn peter (die ik “Parrain” noemde)?

Nadat de regen ophield, trokken Roger en ik naar Borgloon waar we een uurtje stapten. Op de weide naast de Sporthal was een circusvoorstelling aan de gang. Een Frans circus.

P9241172 Foto Roger

Ik vind circussen zo feeëriek! En wilde dus even tussen de tenten rondwandelen (pas later, bij het verlaten van de site, zag ik dat dit eigenlijk verboden was).

P9241162

 P9241163

P9241164

P9241167

P9241168

P9241170 Foto’s Roger

Zou ik toch nog eens een kaartje kopen voor een van de weinige volgende voorstellingen, vroeg ik me af. Nog voor ik besefte dat geen van die uren pasten in onze drukke week, bekeken we de prijzen en vond ik het echt te duur (voor de prijs, klik op de foto hieronder).

P9241173 Foto Roger

Deze avond heb ik vrij lang met “nicht” Paulette gebeld. Zij vertelde me over het zo vredig overgaan van tante Germaine.

4 opmerkingen:

 1. leuk van die foto terug te zien, maar stond marraine er op, stond ze achter de man van bomma? b

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maar van mama zie je ook niet veel, had je het niet gezegd zou ik het niet gezien hebben b

   Verwijderen
  2. Tja, inderdaad! Maar ik wilde vooral focussen op tante Germaine. xxx

   Verwijderen