zondag 20 augustus 2017

Over nicotine en ander vergif

Hoe vaak hoor ik me de laatste tijd loven omdat ik niet meer rook (en omdat men niet of amper ruikt wat ik damp, 'want die fruitgeuren, die veel mensen gebruiken, doen denken aan tabakken als "Clan" destijds', hoor ik dan zeggen van mijn vrienden die vroeger graag rookten), maar als men verder vraagt en ik vertel dat er nog steeds wat nicotine zit in mijn "drug" lijkt iedereen ontsteld: 'Wat is dan het nut van zulk toestel?', vroegen verschillende mensen me dit weekend.

Ik weet dat ik telkens met verstandige mensen te maken had maar blijkbaar weten ze niet dat niet de nicotine het gevaarlijkst ingrediënt is in tabak.

Ook als ik hen probeer uit te leggen dat het gezondheidsdebat eigenlijk gaat (of zou moeten gaan) over al die andere stoffen zoals benzeen, teer enzovoort, lijken ze het niet te begrijpen en blijven ze zich toespitsen op die nicotine.
En ik ben veel te onwetend om echt een wetenschappelijke uitleg te geven. Wat ik wel weet: nicotine (die je ook vind in veel groenten) is inderdaad verslavend en zelfs een vergif (dat je dus sowieso binnenkrijgt als je groenten -  zoveel mogelijk wordt aangeraden - eet) maar waar je niet van dood gaat tenzij je echt overdrijft (en hoe doe je dat dan wel?)!

Deze middag, in Rotselaar, hadden Roger en ik een gesprek met een van die mensen die we nog niet kenden, een ingenieur scheikunde.  Het ging over alcohol en suiker. Die man gaf ons een korte uitleg over korte- en lange ketensuikers en hoe ze reageren op gisting.
Uiteraard heb ik er niet veel van begrepen, maar ik weet wel dat ik echt eens wat meer daarover moet opzoeken, want volgens hem kun je lange ketensuikers niet aan het gisten brengen. Als ik dus logisch redeneer, zitten die wel nog in bier, wijn, enzovoort? En suiker is ook een vergif! Of niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten