donderdag 15 april 2010

Eigen Woksel

Ik bereid heel vaak gerechten in de wok. Maar durfde tot voor kort niet echt te improviseren. Ik weet immers uit ondervinding dat die Oosterse kruiden moeilijk te doseren zijn. Hoe vaak heb ik mensen niet horen klagen over de smaak van gember in hun wok-gerecht! Inderdaad een zeepsmaak als je met dat kruid overdrijft. Maar in heel kleine hoeveelheden gebruikt, geeft het echt een aparte toets aan gerechten.

De laatste weken heb ik echter mijn angst om van dat ‘woksel’ een warboel te maken als ik mijn ingeving volgde opzij gezet. Zeger en mama waren mijn eerste proefkonijnen. Vermits ze wat ik had in elkaar geflanst had heel lekker vonden, heb ik het vandaag nog eens geprobeerd voor Roger die zeer kritisch is op dat gebied.

Voor een gerecht in de wok heb je meestal heel kleine hoeveelheden van verschillende groenten nodig. En als je maar met z’n  tweeën bent, is dat wel een probleem: je moet bijvoorbeeld 3 paprika’s kopen terwijl je er maar een halve nodig hebt, 1 selder terwijl je maar enkele takjes nodig hebt, een kwart kilo sojascheuten terwijl je maar 100 gram nodig hebt, enzovoort.
Maar bij de Lidl (sluikreclame, zou Zeger zeggen) verkopen ze ook een Oosterse groentenmix. En die heb ik gebruikt deze avond. Samen met ongeveer 150 gram mager varkensvlees dat ik eerst heb laten ontdooien, en een blokje zoetzuur dat ik ooit gevonden  heb bij Aldi (alweer reclame dus: straks ga ik daar nog geld voor vragen!).

Bereiding:

- Ik heb het vlees in blokjes gesneden en gedurende een kwartier laten marineren in 2 koffielepels sojasaus, 1 eetlepel sherry, aangevuld met sesamzaadjes (ik lijk wel iets te hebben met die zaadjes tegenwoordig), peper en een heel klein beetje cayennepeper.
- Daarna heb ik de groentenmix (ongeveer 500 gram voor ons beiden) gewokt in een mengsel van sesamolie en zonnebloemolie,  met 1/2 koffielepel gember. Ik heb er geen zout of peper aan toegevoegd.

- Dat mengsel heb ik laten uitlekken in een vergiet, in de wokpan heb ik weer een beetje oliemengsel gegoten, verwarmd, het vlees goudbruin gebakken, de groeten en de marinade erbij gedaan, een blokje zoetzuur erover verkruimeld en er 1 dl water bij gedaan.

- Ondertussen had ik basmati-rijst gekookt die ik erbij heb geserveerd.

En Roger vond het heel lekker!

1 opmerking: