donderdag 6 mei 2010

Wachtbekken in Heks

Het lokaal van Heemkunde Groot Heers ligt in Heks, een deelgemeente van Heers, vlak tegenover het kasteel, in het Lod Lavki-centrum (Lavki is een jeugdschrijver die hier serieus in ere wordt gehouden, maar van wie ik nog nooit gehoord had voor we hier kwamen wonen). En ons lokaal is in feite een vroegere school en woonhuis.

Deze avond kregen we een lezing over het wachtbekken van de Herkebeek in Heks. Ik heb de naam van de spreker niet onthouden (mijn auditief geheugen is echt niet goed), maar hij deed dat heel goed en vrij gestructureerd. Alleen had hij weer geen schriftelijke samenvatting bij om uit te delen, dus ik kan hier echt niet alles in detail herhalen. Het ging over het waarom van wachtbekkens, de aanleg van wachtbekkens en meer bepaald van dat van Heks, en over de flora en fauna die zich rond het wachtbekken ontwikkelen.
De lezing werd vervolgd door een wandeling in het wachtbekken zelf. Normaal gezien is dat verboden gebied, en wat erger is, afgesloten! :-)

Dus daar komen we zeer waarschijnlijk nooit meer. Jammer, want het was de moeite waard. Deze avond regende het, het begon te schemeren, en dus zou ik zo graag nog eens daar komen met beter weer, en wat vroeger op de dag.
Een reiger, overvliegende eenden, Lisdodden, allerlei soorten wilgen, de bedwelmende geur van Meidoorn (die nog maar pas begint te bloeien), van Moerasspirea, van Watermunt, het vrij geaccidenteerde lemen terrein, de stekelbaarsjes, de dikkopjes, het had allemaal zoveel charme!

Toen de regen even ophield, heeft Roger enkele foto’s gemaakt:

P5064381

 

P5064382

 

P5064383

 

P5064384

 

P5064385 (Foto’s Roger)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten