donderdag 27 oktober 2011

Presentatie monografie over Hendrik Jespers na de uitvaart van Jefke

Deze ochtend gingen we naar de uitvaart van Jefke. Vrij veel volk in de prachtige kerk, zijn zus die duidelijk verweesd achterblijft (hoewel het eigenlijk zij was die voor hem zorgde), een eenvoudige mis met herinneringen aan Jefke als typisch dorpsfiguur. Maar waarom verlaten zoveel mensen de kerk na de offergang, dus nadat ze een doodsprentje hebben kunnen bemachtigen, zichzelf goed hebben laten zien aan de nabestaanden, en hun naamkaartje hebben kunnen afgeven?  Vreselijk hypocriet en egocentrisch vind ik dat! Maar ja, we zijn donderdag en misschien moesten sommige mensen nog naar hun werk? Glimlach

Na de middag gingen we natuurlijk weer een goed uur wandelen. Deze keer van Borgloon naar Kuttekoven en terug. In Kuttekoven merkten we dat de kerk weer “ingepakt” was. Een jaar geleden (denk ik) was het ook al zo. Roger sprak enkele werkers aan die stellingen aanbrachten, en de enige die Nederlands sprak (en echt Nederlands, geen Vlaams of Limburgs; de anderen spraken Frans) antwoordde ons dat hij van dorpsbewoners ook die vraag had gekregen. Maar blijkbaar was de eerste restauratie niet echt gelukt…

PA270030

PA270032 Foto’s Roger

Het was weer prachtig nazomerweer. Maar deze avond, toen we naar Beringen reden, heb ik toch maar een jas aangetrokken: ‘s avonds voel je wel dat het herfst is. Jan Gerits stelde zijn monografie over Hendrik Jespers (in de reeks Limburgse monografieën van de KVLS) voor in de bibliotheek van Beringen. Jespers heeft lang in Beringen gewoond, vandaar. Na Jan zijn heel interessante uitleg, was dichteres Clara Hasaert aan de beurt. Zij heeft Jespers immers heel goed gekend en vertelde over haar herinneringen aan hem.

PA270055

PA270059 

PA270067

PA270080 Foto’s Roger

Voor en na de presentatie heb ik heel aangename conversaties gevoerd, onder ander met de heel lieve en sympathieke vrouw van Jan Gerits, de pianiste Andreia Van Schaik, met Clara (ze vertelde me dat ze in 1924 geboren is! Wel, dan mag ze meegaan met de “oudere” Congo-generatie! Ongelooflijk hoe jong ze nog is voor haar hoge leeftijd!).

PA270092 Met Andreia (foto Roger)

En even met Herman Janssen, archivaris in het klooster van Averbode, die we ooit al ontmoet hadden op een activiteit van Heemkunde.

PA270095 Kleindochter van Jespers en Jan Gerits, op de achtergrond Herman Janssens (foto Roger)

Weer een dag om niet te vergeten dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten