dinsdag 10 mei 2016

Over mijn oogarts en verre familie

Terwijl de oogarts deze ochtend mijn ogen onderzocht, was er even tijd om te keuvelen. Zijn jongste dochter heeft hetzelfde gestudeerd als ik, hijzelf heeft dezelfde oogaandoening als ik, én hij is afkomstig van Heers: dat geeft voldoende gespreksonderwerpen. Hij vroeg me hoe ik in Heers was terechtgekomen en ik vertelde hem over al mijn "omzwervingen" (ik heb gezocht naar een vertaling voor "pérégrinations" dat ik een veel mooier woord vind, had eerst "peregrinaties" geschreven maar dat woord bestaat blijkbaar niet in het Nederlands).

Toen ik hem vertelde dat de grootvader van vaderskant van mijn eigen vader - amai, wat een zinsconstructie!:-) ik bedoel dus mijn overgrootvader van vaderskant, maar dan wel de vader van die grootvader van mij, niet van die grootmoeder van mij, want dat was een Renwa - van Tongeren was, antwoordde hij mij dat de naam van mijn vader veel voorkomt in die stad. Ik vertelde hem dat mijn overgrootvader juwelier was, en hij meteen: 'Hier is nog steeds een juwelier met die naam'.
Dat wist ik al (ik meen me te herinneren dat we die ooit hebben opgemerkt, en dat Micheline mij daar ook ooit over gesproken heeft) en heel waarschijnlijk is dat inderdaad een afstammeling van mijn overgrootvader. Ik heb daar nooit echt gevolg aan gegeven. Niet omdat het mij niet interesseert, integendeel, wel omdat ik steeds bang ben mensen lastig te zullen vallen.

Maar... Nu zei de oogarts me: 'Bel haar eens op', en hij gaf me het adres en het telefoonnummer, 'en zeg haar - want de uitbaatster is dus een vrouw - dat ik je over haar heb gesproken. Ze kent me goed. Ga er echter niet langs zonder eerst getelefoneerd te hebben, want de winkel is niet zomaar open: je moet aanbellen en ze doet niet meer zo maar open voor onbekenden. Onlangs is ze aangevallen: op de grond gesmeten, revolver tegen de slaap, juwelen moeten afgeven... En ja, sorry dat ik het moet zeggen, het waren geen autochtonen'.

Zou ik dat durven, een totaal onbekende opbellen alleen omdat ik denk dat we verre nichten zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten