maandag 23 april 2012

Over euthanasie en abortus

Bie, mijn zus dus, vond dat ik overdreef in een van mijn vorige posten.

Natuurlijk overdreef ik een beetje.

Ze mailde mij dat zij, als verpleegkundige in een rust-en verzorgingstehuis, heel goed begrijpt dat ouderen soms kiezen voor euthanasie. Ik begrijp dat ook.

Al vind ik niet dat sterven zonder euthanasie, of na felle pijn, “onwaardig” sterven is. Wat wel wordt beweerd door de aanhangers van euthanasie!

En nooit zal ik oordelen over individuele gevallen!

Het is de wet die mij stoort. De meeste mensen luisteren volgens mij niet meer naar wat de kerk hun “geweten” noemde. Ze gaan alleen voort op wat wettelijk toegelaten is.

En… onze wetgeving wordt wel veel strikter op gebied van racisme, discriminatie, nationalisme, én “tabagisme” (mijn eigen – in feite Frans - woord voor rookgedag) Glimlach maar wordt steeds meer liberaal over echt ethische kwesties. De meeste mensen beseffen dus niet meer dat euthanasie en abortus iets te maken hebben met “doden”.

Daardoor wordt, vrees ik, de grens telkens verlegd. Wordt er nu al niet – paradoxaal eigenlijk – gesproken over “postnatale abortus”?

Gaan we het binnenkort hebben over “antemortem-euthanasie”?Glimlach

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad, de mens heeft een "geweten" maar toen ik kind was werd mij gezegd dat lijden, pijn hebben,verstervingen kon opgedragen worden voor het zieleheil van mensen.Daar geloof ik nu niet meer in. Wat baat het dan mensonwaardig af te takelen? Wat brengt het op als men na je overlijden zegt: "hij heeft onmenselijk véél afgezien"!Inderdaad, individueel kun je niet oordelen maar mijn besluit staat vast en dat komt ieder ten goede:ook de mensen die je lief hebben lijden nutteloos...en moeten soms zware offers brengen en ja, ter ere van wat?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ieder voor zich beslist respecteer ik, Nononc!En daar oordeel ik zeker niet over! Misschien vraag ikzelf ook wel ooit euthanasie... Maar ik vind het gevaarlijk dat de overheid telkens de grenzen verlegt, want uiteindelijk riskeert men te komen tot verplichte euthanasie, wegens te oud, te nutteloos, te afgetakeld, te duur enzovoort. Dus zonder daar zelf voor gekozen te hebben. En wat ik bedoel als ik zeg dat ik sommige dingen niet onwaardig vindt, heeft niets te maken met een oordeel over een persoonlijke keuze. Maar geef toe, je bent toch niet ineens "onwaardig" omdat je veel afziet?

    BeantwoordenVerwijderen