dinsdag 1 oktober 2013

Naar Montpezat de Quercy

30 september 2013

Dit zal ik pas morgen kunnen posten: we hebben hier geen Wifi bij de tent, alleen aan het onthaal.

We ontbeten deze ochtend niet bij de tent, kwestie van een afwas uit te sparen. Wel gingen we voor ons vertrek een koffie/thee drinken op het terras van de cafetaria van een Hyper Simply. Daarbij nam Roger een bocadillo met ham en ansjovis en ik… een chocoladebroodje. Er zaten al verschillende mensen op het terras en ik was, zoals meestal in Spanje, absoluut niet de enige rookster; echt, in dat land val ik niet uit de toon! Weer liep er een zwerfkat rond, maar deze keer heb ik ze maar niet aangehaald.

Rond 11 uur vertrokken we richting Jaca, weer door de Hoya, en wierpen we een laatste blik op de Salto de Roldan die Roger enkele jaren dacht te beklimmen. We klommen de aanzet van de Pyreneeën in en doken achtereenvolgens verschillende tunnels in, dwars door de rotsen. Tussendoor volgde de weg een vallei tussen twee bijna verticale bergketens (met hier en daar resten van de vroegere weg) tot aan de puerto de Monrepos (1484 meter). Na Jaca reden we naar Somport langs de vallei van de rio Aragon waar we op geregelde tijdstippen een aanwijzing zagen naar de Camino de Santiago. Ik bedacht dat ik niet meer in staat zou zijn die bedevaart te ondernemen!

Rond 12:30 uur kregen we een paar druppels regen en de toppen van de bergen verdwenen onder grijze wolken. Een paar minuten later reden we de tunnel van Somport in, en kwamen ongeveer 10 kilometer verder in Frankrijk uit.

Volgde een heel lange daling. Hier en daar een dorpje, en koeien op de bergflanken, en op een zeker ogenblik geiten op de smalle weg. De verticale rotsen minderden en weldra werden de bergen opvallend groener. In Asaps waren we duidelijk en vrij plotseling uit de Pyreneeën. Rond 13:45 doorkruisten we het stadje Oloron Sainte-Marie, dat heel mooi leek: onthouden voor een volgende keer (want nu zochten we vooral een supermarkt waar we boodschappen zouden kunnen doen). Die vonden we rond 14:30 uur: een Lidl waar we onder andere een kant en klaar linzengerecht kochten voor deze avond (overdag hebben we onze honger weer gestild met fruit, hazelnoten en amandelen).   

Na Tarbes reden we een drukke tolweg op richting Toulouse en de éne péage volgde weer op de andere. Het werd weer saai, maar gelukkig was de lucht heel mooi. Rechts van mij zag ik in de verte de donkergrijze massa van de Pyreneeën overgaan in de lichter grijze wolken, boven ons was de lucht witbewolkt met hier en daar toetsen azuur en links van de weg rolden bijna zwarte wolken.

Vlak voor Toulouse werd de snelweg nog drukker, de lucht nog grijzer, met toch een zon die ons bijna verblindde en een mooie regenboog. Het was bijna 17 uur toen we Toulouse rond waren (met de nodige péages) en we de snelweg richting Parijs opgingen. Na een korte sanitaire halte namen we de afslag naar Caussade… Waar de camping bleek gesloten te zijn. We besloten verder te rijden richting Bourges, maar via de gewone weg zodat we onderweg eventuele aanwijzingen naar een camping zouden zien. In Montpezat du Quercy (jawel, we zitten weer in de Quercy) merkten we eindelijk een pijl op naar een camping en die bleek open.

We werden er ontzettend vriendelijk ontvangen door de uitbater, hij legde ons uit hoe we te voet op 10 minuten in het dorp konden geraken en gaf ons enkele folders. Terwijl we ons installeerden op een heel ruim, lommerrijk perceel vlakbij het sanitair, merkten we dat er geen elektriciteit was. Ik ging dat vertellen aan de uitbater die antwoordde dat er eergisteren een heel fel onweer was geweest en dat hij dus vermoedde dat er een zekering was gesprongen. Hij bleek gelijk te hebben. Voor morgen wordt er een temperatuur van rond de 25°C verwacht, vertelde de man ons nog.

Na ons avondmaal (de linzen vielen mee) en nog een praatje met onze Nederlandse buur tijdens het afwassen, trokken we naar het dorp. Echt mooi!

Morgen zullen we  er wat langer rondwandelen, en dan vertel ik wel meer.

Het is hier opvallend stil… En donker (gelukkig hebben we altijd een zaklamp bij): de sterrenhemel is prachtig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten