vrijdag 11 oktober 2013

Nog maar eens over boeken

Geen wandeling vandaag maar ik denk wel dat Roger voldoende beweging heeft gekregen: we hebben praktisch de hele dag boeken gerangschikt. Dat betekent bukken, opstaan, ladder opgaan (blijkbaar is het trapje dat we onlangs kochten voor mij wel hoog genoeg om  de hoogste plank te bereiken, maar niet om te zien welke schrijver daar staat), van de ladder afdalen, met dozen boeken van de salon naar de bibliotheek zeulen; en dan vind ik ergens anders in huis nog boeken die daartussen moeten opgeborgen worden: echt vermoeiend!

Maar ook heel “plezant”: ik ontmoet boeken waarvan ik niet meer wist dat we die hadden, boeken die ik nog niet heb gelezen, boeken die ik al lang wilde herlezen, non-fictieboeken die ik wilde raadplegen maar niet terugvond.

Tussendoor telefoontjes gekregen van onder andere Jan Gerits, over de volgende Limburgse monografie natuurlijk. En hij had het ook even over zijn “bibliotheek” van 10 op 10 meter, vol  met boeken.

Boeken verzamelen wel veel stof en nu ik, ten gevolge van onze werkzaamheden, bijna constant aan het hoesten ben, vraag ik me af of destijds in Antwerpen, de veelvuldige hoestbuien van Zeger niet lagen aan onze boeken!?

We zijn nog maar aan letter D! Maar E, F, G, H enzovoort liggen klaar in dozen. Wel heb ik overal in huis boeken gevonden die nog moeten gerangschikt worden tussen de letters A, B, C en D.

Ik had, toen we van Antwerpen naar hier verhuisden, net hetzelfde werk gedaan: al onze boeken alfabetisch in dozen opgeborgen. Maar – dat was in 1999, denk ik – toen werd ik daar veel minder stijf van! Zo voel je pas dat je veel ouder bent geworden op die toch niet zo lange tijd (of toch wel lang?).

Sinds we hier wonen, hebben we heel veel boeken bijgekocht of gekregen. En daar was geen plaats meer voor tussen alle boeken die we vanuit Antwerpen hadden meegebracht. Het gevolg was dat Roger die zowat eender waar in huis op een boekenplank rangschikte, maar dat ik ze niet meer terugvond.

Als we dit werk tot een goed einde kunnen brengen, heb ik zeker duizenden avonden in de relax, met een boek en bittere chocolade, verdiend! Knipogende emoticon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten